Veel huiseigenaren hebben geen idee hoe het is gesteld met het dak op hun woning. Ze klimmen zelf niet op het dak om dat te controleren en een dakinspectie door een deskundige is vaak nog nooit of al heel lang geleden voor het laatst uitgevoerd. Dat is niet verstandig. Want als er een probleem is met het dak kan dat leiden tot veel ongemak en zelfs overlast. Het beste is dus om de dakdekker in Breda eens in de paar jaar langs te laten komen voor een inspectie.
Bij een dakinspectie wordt het dak gecontroleerd op lekkage en andere schade. Bij een pannendak controleert de dakdekker of de dakpannen onbeschadigd zijn en of de nokvorsten nog goed vast zitten. Bij een bitumen dak wordt gecheckt of het dakleer nergens beschadigd is door slijtage of andere oorzaken. Vervolgens controleert de dakdekker de schoorsteen. Staat die nog goed vast en brokkelt er geen beton af of zitten er stenen los. Ook de dakgoten worden gecheckt. Zijn ze nog intact en is er geen sprake van verstopping zodat de dakgoot misschien gaat overlopen? Na afloop van de inspectie krijg je een rapport met bevindingen. Als er een kleine reparatie nodig is kan deze vaak meteen worden uitgevoerd. Voor groter onderhoud krijg je een offerte en wordt een aparte afspraak gemaakt.
Een daklekkage is de meest opgegeven reden waarom de dakdekker moet spoed ontboden wordt. Een lekkage kan plotseling optreden als gevolg van stormschade. Een flinke windvlaag kan een deel van het dak of zelfs het hele dak van het huis laten vallen. Als je merkt dat het dak beschadigd raakt tijdens een storm, zoek dan een veilig heenkomen en wees beducht op vallende dakpannen of stukken dakleer. Een kleine lekkage kan ook geleidelijk ontstaan. Zeker bij een plat dak is die soms lastig op te sporen. De dakdekker kan hiervoor lekdetectie gebruiken.
De dakdekker kan je ook van dienst zijn als je je dak wilt renoveren. Je kunt
inschakelen voor het plaatsen van een lichtkoepel of dakkapel. Maar ook verduurzaming kan de dakdekker voor je regelen. Dakisolatie scheelt flink in de stookkosten. Ook zijn er steeds meer dakdekkers die zonnepanelen plaatsen. Hiermee kun je zelf voorzien in je
stroombehoefte. Het is dus een investering die zichzelf uiteindelijk terugverdient. Ook krijg je huis hierdoor een beter energielabel. Dat is gunstig als de woning wordt verkocht.
Als je op je terras veel last hebt van vogels die hun uitwerpselen laten vallen of van geluidsoverlast dan kun je in je dakgoten zogenaamde vogelwering laten plaatsen. Zodoende kunnen vogels niet meer nestelen in de dakgoot en onder de dakrand. Daardoor is de kans op een verstopte dakgoot en regenwaterafvoer ook een stuk kleiner. En je hebt geen geluidsoverlast meer en last van vogelpoep. De vogels kunnen zich niet bezeren aan de vogelwering. Ze zullen alleen voor hun nest een andere plek moeten zoeken. Je kunt natuurlijk een nestkast plaatsen als je jonge vogels in je tuin wel gezellig vindt.