FNV: Stakingsrecht van uitzendkrachten wordt niet gerespecteerd door werkgevers

22 jul , 7:26 Nieuws
macbook werk telefoon zzp
Pexels (CC0-Public Domain)

Het vrijdag door de FNV geopende noodloket voor uitzendkrachten stroomde de eerste twee dagen al vol met klachten tegen uitzendbureaus. Het meest gehoorde verhaal: ‘Ik werd gebeld door uitzendbureau OTTO met de mededeling dat er de komende twee weken geen werk voor mij is.’ FNV-bestuurder Onur Erdem: "Deze mededeling wordt door hen als een straf vanwege het staken ervaren, dat mag nooit en te nimmer gebeuren. Staken is een recht voor iedereen, ook voor uitzendkrachten."

Zeker 300 mensen legden de afgelopen maand een of meerdere keren hun werk neer om te strijden voor een eerlijke cao. Maar voor veel van hen heeft dat grote gevolgen, blijkt uit de vele meldingen die binnenkwamen op het noodloket. "Deze mensen hebben te horen gekregen dat ze de komende tijd niet meer worden ingeroosterd," zegt FNV-bestuurder Onur Erdem. "Zij durfden op te staan tegen ongelijkheid, en worden vervolgens keihard gestraft."

Opgestaan is plaats vergaan

"Opgestaan is plaats vergaan, dit is letterlijk wat hier gebeurt. Mensen staan op voor gelijkheid om vervolgens zelf in de uitoefening van hun grondrecht ongelijk behandeld te worden. Uitzendbureaus en AH hebben massaal nieuwe mensen ingewerkt om de staking te breken. En wat ook gebeurt, is dat mensen die maar een dag bij AH Online in Oosterhout hebben gestaakt, door uitzendbureau OTTO worden opgeroepen om wc’s te poetsen in plaats van hun eigen werk te doen. Dit kun je echt niet maken."

Absurde situatie

"OTTO heeft de mond vol over dat de grondrechten van stakers worden gerespecteerd. De realiteit staat hier haaks op. Als je het recht hebt om het werk neer te leggen, heb je ook het recht om weer aan het werk te gaan. Zonder straf of negatieve gevolgen. Stel je voor dat NS-conducteurs gaan staken voor een betere cao, en dat de NS dan razendsnel nieuwe conducteurs werft en de stakers meedeelt dat ze wel kijken wanneer zij weer aan hun werk mogen. Zo absurd is deze situatie. Mensen moeten vanaf maandag gewoon terug op hun normale rooster en werkplek."

Tweederangs werknemers

"Als FNV krijgen we onder normale omstandigheden al heel vaak te maken met uitzendkrachten die zich niet gerespecteerd en gewaardeerd voelen, niet door hun uitzendwerkgever en niet door hun inlener. En nu worden ze ook nog eens aangetast in het recht om te mogen staken. Een staking volledig volgens het boekje uitgeroepen door de FNV. Dit vervolg bevestigt nogmaals dat uitzendkrachten voor inleners en werkgevers anno 2025 nog steeds tweederangs werknemers zijn, ondanks alle mooie woorden. Uitzendkrachten zijn mensen, werknemers die bijdragen aan het bedrijf en de maatschappij, maar zo worden zij niet behandeld."

Melden bij noodloket

De FNV roept de uitzendbureaus op om de uitzendkrachten die hebben gestaakt, snel weer te laten werken. En als hun eigen werk niet voorhanden is, hen niet op allerlei vervangend werk te plaatsen, maar gewoon het gebruikelijke loon door te betalen. Uitzendkrachten die gevolgen ondervinden, kunnen zich nog steeds melden bij het noodloket.

Wil je meer weten? Bel dan met:

Onur Erdem, bestuurder FNV Handel: 06 520 488 71
Karin Heynsdijk, bestuurder FNV Flex: 06 22 45 60 66