Geldfit lanceert nieuw platform in gemeente Breda voor jongeren

28 mrt 2022, 7:15 Nieuws
euro geld3 715x403
CC0/Public Domain

Deze week, tijdens de week van het geld, lanceert Geldfit een nieuw platform voor jongeren. Op Geldfit.nl/jongeren kunnen zij ontdekken hoe ze weer grip krijgen op hun geld.

Ruim 1 op de 5 jongeren loopt achter met betalen, maar ze lopen ook vaak geld mis. Ze vergeten bijvoorbeeld belastingaangifte te doen of zorgtoeslag aan te vragen. Soms gaat het om meer dan €100 per maand.

Hulp via de website

Op de website

kan er een test gedaan worden over geld(zaken) en zijn er verschillende artikelen te lezen. Deze artikelen gaan over de zaken die je moet regelen als je 18 jaar bent, belastingaangifte doen, verzekeringen afsluiten, bijbanen, sutdiefinanciering en bespaartips. Ook staat er een team klaar die via de telefoon of chat met jongeren mee kan denken als ze vragen of zorgen hebben over geld. De gemeente Breda is aangesloten bij Geldfit. Zo kunnen jongeren, mocht dat nodig zijn, ook direct in contact worden gebracht met passende hulp in de buurt.

Vragen onder jongeren over geldzaken

Frederieke Kokol van Geldfit zegt dat jongeren vragen hebben over het terugvragen van belastingen. Ook komt de vraag welke rechten en plichten jongeren hebben als ze werken naast hun studie vaak terug. "Verder spreken we jongeren die door (gok of game)verslavingen in de financiële problemen zijn gekomen. Ook speelt studieschuld een grote rol onder jongeren. Ze weten meestal niet dat er mogelijkheden zijn om de aflossing tijdelijk stop te zetten als er geen of weinig inkomen is." Jongeren die vragen hebben over geld(zaken) helpt Geldfit graag verder via de telefoon of chat.

Jongeren lopen geld mis

Uit onderzoeken blijkt dat veel jongeren inkomsten mislopen. 1 op de 4 jongeren vergeet zorgtoeslag aan te vragen en twee derde van de mbo-studenten doet geen belastingaangifte. Jongeren ervaren stress over geld en velen van hen lopen achter met betalen. Frederieke hoopt dat jongeren met het platform meer grip krijgen op hun geld. "Geldzaken zijn soms best ingewikkeld, maar er is altijd wel iemand die met je mee kan denken."

Week van het geld

Het nieuwe platform wordt gelanceerd tijdens de Week van het geld . Dit jaar vindt deze plaats van 28 maart tot en met 1 april. Deze editie is het thema 'Van Doekoe tot Digi'. Het gaat over de toenemende digitalisering van geld, zoals contactloos betalen, internetbankieren, digitale betaalverzoeken en online beleggen. Door kinderen en jongeren al tijdig te leren omgaan met geld, wordt de basis gelegd voor financiële zelfstandigheid op volwassen leeftijd.