Help mee! 20.000 kilo biologisch rood fruit dreigt in de afvalcontainer te belanden

25 jul , 10:00 Nieuws
VLNR_ Bart, Thibaud en Hanneke
No Waste Army

Een emotioneel LinkedIn bericht van fotograaf Imke van den Brand over een overschot aan biologische frambozen raakte een snaar. Duizenden reacties, likes en honderden shares later blijkt dat het verhaal van TerraVie uit Loon op Zand velen niet onberoerd laat. Ook No Waste Army werd meer dan 100 keer getagd in het bericht en is direct in actie gekomen.

Wat is er aan de hand?Bart en Hanneke van TerraVie, biologische telers van zachtfruit, hebben met veel liefde 4 hectare vol biologisch fruit geteeld: frambozen, aardbeien, kersen en bessen. Maar omdat consumenten en afnemers in Nederland toch vaak kiezen voor goedkoper conventioneel fruit, soms zelfs uit Spanje, blijven vele duizenden kilo’s van dit eersteklas product liggen.

"Drie van de zes tunnels met frambozen planten zijn inmiddels afgeknipt. Onvoorstelbaar. Dit is het beste fruit, biologisch geteeld, maar er is geen afzet. Terwijl iedereen zegt dat ze biologisch willen en dat we daar als mens en natuur naartoe moeten. Deze telers doen precies wat wij als maatschappij vragen en blijven vervolgens met hun product zitten," zegt Thibaud van No Waste Army.

De vriezer vol frambozen

Inmiddels liggen er 750 kilo biologische frambozen, 550 kilo rode bessen, 500 kilo aardbeien en 150 kilo kersen in de vriezer. Producten die bedoeld waren voor de versmarkt, maar geen afnemer vonden. En dat is nog maar het begin, de komende maanden komt er nog 20.000 kilo vers biologisch fruit aan.

No Waste Army koopt de volledige diepvriesvoorraad op. Niet omdat het kan, maar omdat het móet.

Wat nu?

No Waste Army zal het geredde fruit in de boodschappenbox tegen voedselverspilling stoppen en door het hele land gaan bezorgen. We zoeken daarnaast bedrijven, organisaties en initiatieven die dit prachtige product kunnen verwerken of verkopen. Denk aan horeca, ijsmakers, patisserieën, cateraars, supermarkten, boerderijwinkels of lokale makers van frisdrank, jam of granola.

Maar nog belangrijker is de behoefte aan structurele afzet voor dit soort biologische producten. Zolang duurzame telers geen eerlijke prijs krijgen, blijven ze afhaken. En dat raakt ons allemaal. Thibaud van der Steen kreeg van Bart en Hanneke te horen dat ze steeds meer biologische telers zien stoppen om zich heen. Dat is toch ongelofelijk, boeren en telers die werken volgens de perfecte wijze die uiteindelijk gedwongen worden om te stoppen. In wat voor gekke voedselketen leven we in ons land…

Oproep

Ken je iemand in je netwerk die de biologische oogst van Hanneke en Bart structureel wil afnemen, stuur dit door of neem contact op met ze via [email protected].