Fipronil is een middel tegen bloedluis. Dit middel mag niet worden gebruikt bij kippen. Toch is fipronil aangetroffen in eieren. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blokkeert daarom verschillende leghenbedrijven, waarbij ze vermoeden dat dit middel gebruikt is.
Het levert geen direct gevaar op voor de volksgezondheid. Bij langdurige consumptie van eieren die fipronil bevatten, kunnen er mogelijk wel schadelijke effecten optreden, zo laat het voedingscentrum weten.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blokkeert vanaf woensdag 26 juli uit voorzorg tientallen leghenbedrijven. Wanneer een bedrijf geblokkeerd is, mogen zij geen eieren, leghennen of mest meer afvoeren en zij moeten uitgeleverde eieren terughalen uit het handelskanaal.
Op zaterdag 22 juli blokkeerde de NVWA al 7 andere leghenbedrijven, nadat daar fipronil in de eieren was aangetroffen. Bij deze 7 bedrijven had hetzelfde pluimveeservicebedrijf in juli een behandeling tegen bloedluis uitgevoerd. Het vermoeden bestaat dat daarbij fipronil is gebruikt, terwijl dit middel niet is toegestaan in de pluimveehouderij.
Uit voorzorg blokkeert de NVWA daarom nu ook de bedrijven waar ditzelfde pluimveeservicebedrijf eerder dit jaar een behandeling heeft uitgevoerd. Inspecteurs nemen bij de bedrijven monsters van eieren, leghennen en mest. Wanneer er in deze monsters geen fipronil wordt aangetroffen, geeft de NVWA de bedrijven weer vrij. Treft de NVWA wel fipronil aan, dan blijven de bedrijven geblokkeerd.
In het onderzoek heeft de NVWA tot nu toe in eieren geen concentraties aangetroffen die een direct gevaar voor de volksgezondheid zijn. Bij langdurige consumptie van eieren die fipronil bevatten, kunnen er mogelijk wel schadelijke effecten optreden.
Het eten van eieren in de aanbevolen hoeveelheden (1-2 eieren per week voor kinderen tot 4 jaar en 2-3 eieren per week voor iedereen ouder dan 4 jaar) levert geen gevaar voor de gezondheid.