De arbeidsmarkt kan al sinds het 2e kwartaal van 2022 getypeerd worden als krap of zelfs zeer krap. In Noord-Brabant nam de spanning in het eerste kwartaal van 2024 ten opzichte van 2023 iets af, maar het verschil is klein.
Uit onderzoek van UWV komt naar voren dat werkgevers ieder op eigen wijze anticiperen op de krapte. “Het is belangrijk dat werkgevers inspelen op de krapte, want deze zal voorlopig aanhouden”, zegt Monique Snijders, arbeidsmarktadviseur van UWV.
Zeer krappe arbeidsmarkt voor zorg, dienstverlening en ICT
Voor veel beroepen is de arbeidsmarkt nog altijd heel krap. Bijvoorbeeld voor zorg- en voor dienstverlenende beroepen. In de zorg is er een aanzienlijk tekort aan met name verpleegkundigen en doktersassistenten. In de dienstverlening kampen horecaondernemers met een tekort aan kelners, barmedewerkers en koks. Ook in de ICT is personeel schaars. Werkgevers kunnen vooral vacatures voor netwerkspecialisten en software- en applicatieontwikkelaars moeilijk invullen.
Werkgevers laten functie-eisen los
Uit een landelijk enquête-onderzoek in opdracht van UWV onder ruim 2.300 werkgevers komt het volgende naar voren. Snijders: “Daaruit blijkt dat 6 op de 10 werkgevers last hebben van de krapte op de arbeidsmarkt. Hierdoor kunnen zij de openstaande vacatures minder snel invullen en als gevolg van een tekort aan personeel is de werkdruk gestegen binnen hun organisatie.”
Twee derde van de werkgevers verricht vanwege deze krapte extra inspanningen om te voorkomen dat personeel uitstroomt en ruim de helft van de werkgevers doet (ook) extra moeite om nieuw personeel te werven. Bij de werving van nieuw personeel (gemeten over afgelopen 2 jaar) namen 7 van de 10 werkgevers kandidaten aan die niet voldeden aan de gestelde functie-eisen (vaardigheden, vakkennis, opleiding en/of werkervaring).
Werk anders organiseren
Iets minder dan de helft van de ondervraagde werkgevers zet in op het anders organiseren van werk. Maatregelen die zij nemen om het werk anders te organiseren zijn onder andere het stimuleren dat medewerkers breed inzetbaar zijn, werkprocessen efficiënter maken, takenpakketten aanpassen en meer arbeidsbesparende technologie of automatisering inzetten.
Langetermijnstrategie van belang
In bovenstaand figuur is inzichtelijk gemaakt hoe het werk anders georganiseerd wordt door een groot gedeelte van de werkgevers. Snijders: “De toenemende zorgvraag en maatschappelijke ambities (bijvoorbeeld op het vlak van woningbouw, energietransitie en defensie) in combinatie met afnemende bevolkingsgroei vraagt om beleid op lange termijn. Een mogelijke oplossing is het verminderen of anders inrichten van de vraag naar arbeid. Er ligt een uitdaging voor de samenleving om strategisch om te gaan met de schaarste. Een visie en plan voor de lange termijn lijken nu extra van belang.”
Ontwikkeling WW-uitkeringen
In maart 2025 werden er in Noord-Brabant 29.071 WW-uitkeringen verstrekt, iets meer dan de maand ervoor (0,6%). In vergelijking met maart 2024 nam het totaal aantal verstrekte WW-uitkeringen in Noord-Brabant toe met 8,3. De stijging in Nederland over dezelfde periode bedroeg 8,6%.