Leer over kunst en natuur tijdens De Expeditie

06 dec 2023, 14:34 Nieuws
de expeditie
De Expeditie

Ben jij een liefhebber van wandelen, kunst en natuur? Ga dan mee op ontdekkingsreis tijdens De Expeditie op 9 en 10 december.

Een bijenambassadeur, een historicus en twee veldbiologen hebben hun kennis gedeeld met drie kunstenaars: Maud Konings, Lola Schot en Ramon Davey de Gier. De samenwerking tussen deze mensen heeft geleid tot artistieke creaties. Deze creaties zijn geïnspireerd door de natuur en erfgoed van Breda.

Op Expeditie!

Haal je wandelschoenen uit de kast en neem voor de zekerheid een paraplu mee. Hiermee kun je aansluiten bij De Expeditie. Elke wandeling duurt 30 tot 60 minuten en is gevuld met fascinerende verhalen, kunst, natuur en mooie (historische) verhalen.

Schrijf je nu in voor één of meer van de Expedities naar keuze via deze link: Inschrijven voor De Expeditie.

Wees er snel bij, want er zijn een beperkt aantal plekken beschikbaar.

Expeditie 1: Van dichtbij

Ontdek tijdens deze wandeling de verborgen wereld van bijen en hun leefomgeving. Tijdens deze Expeditie zie je de kunstwerken van Maud Konings. De bezoekers volgen de lijnen van een route die naar meerdere kunstwerken leidt, zoals bijen de felgekleurde lijnen op bloemblaadjes volgen om bij het stuifmeel te komen. Deze werken zijn gemaakt met materialen die door de omgeving mogelijk zijn gemaakt. Ontdek tijdens deze wandeling hoe kunst en natuur samensmelten.

  • Door: Maud Konings en Bredaas Bijenhouders Collectief.
  • Startlocatie: Boerderij Wolfslaar, bij het BIJgebouw.
  • Zaterdag 9 december om 11:00 uur
  • Zondag 10 december om 15:00 uur

Maud onderzoekt het frame, de ondergrond en pigmenten om schilderijen te creëren. Deze schilderijen gaan verder dan het traditionele platte vlak. Tijdens deze Expeditie heeft ze samengewerkt met bijenambassadeur Aat Rietveld van het Bredaas Bijenhouders Collectie. Hierbij is Maud diep ingegaan op het leven van bijen en andere bestuivende insecten.

Expeditie 2: Hoe flora gaat

Planten reizen de hele wereld over. Hoe bewegen planten zich voort? En welke rol speelt de mens in de verspreiding van zaden? Ontdek de beweging van planten door de kijken, te voelen en te luisteren. Tijdens deze wandeling kun je de tijd nemen om in dit boeiende proces te duiken. Het verhaal van plantenreizen wordt verweven met het mens zijn.

  • Door: Lola Schot en Vereniging voor Veldbiologie (KNNV)
  • Startlocatie: Stadspark Valkenberg, ingang Kasteelplein
  • Zaterdag 9 december om 13:00 uur
  • Zondag 10 december om 11:00 uur

Lola Schot is gefascineerd door menselijk relaties en de verbinding tussen lichaam en omgeving. Haar ultieme doel is om met haar werk in vrijheid te verkennen, aan te raken, te verbinden en uit te nodigen. In samenwerking met veldbiologen Aad van Diemen en Erik van der Hoeven (KNNV) heeft zij de planten in het Valkenbergpark beter leren kennen.

Expeditie 3: De Kronieken van Breda

Ga mee op reis door de tijd! Met een absurdistische audiotour loop je van Vuile Jan tot Sint Juttemis. Hierbij ontdek je de verhalen van weleer in muziek, illustraties en gedichten.

  • Door: Ramon Davey de Gier en Historisch Breda
  • Startlocatie: Waalse Kerk
  • Zaterdag 9 december om 15:00 uur
  • Zondag 10 december om 13:00 uur

Voor kunstenaar Ramon Davey de Gier is het overgeven aan de twijfel en het onbekende de essentie van zijn werk. In samenwerking met Marcel Dalinghaus van Historisch Breda ontrafelt hij de geschiedenis van de stad in een merkwaardig hoorspel.

Over de organisatie

Twee Bredase organisaties, Stichting KOP (Kunstenaars Ontwikkel Platform) en stichting Ideefixe (IDFX) hebben het kunstproject De Expeditie ontwikkeld. Dit vanuit de gezamenlijke ambitie om een katalysator voor kunst en kunstenaars te zijn. Voor dit project hebben zij drie experts op het gebied van natuur en erfgoed aan drie startende professionele beeldend kunstenaars.

Het project werd mede mogelijk gemaakt in samenwerking met het Bredaas Bijenhouders Collectief, de Vereniging voor Veldbiologie (KNNV) en Historisch Breda. Financiële ondersteuning door de Gemeente Breda, het Cultuurfonds en Mondriaan Fonds.