De eerste week van juli is het zover, de Zero Waste Week.
Tijdens maar liefst 50 activiteiten op meer dan 10 verschillende locaties in de stad kunnen de inwoners van Breda en omstreken meer leren op gebied van verspillingsvrij en afvalvrij leven en ondernemen.
Klimaatburgemeester
Klimaatburgemeester en initiatiefneemster van de Zero Waste Week, Elisah Pals, vertelde meer over haar werk en ervaringen. In haar werk als klimaatburgemeester vertegenwoordigt ze klimaatbelangen en neemt ze het op voor bijvoorbeeld toekomstige generaties en inwoners van de stad. Maar ook gaat ze met bedrijven in gesprek over verduurzaming. "Eigenlijk zijn we het groene deel van de stad, maar dan in een persoonlijke vorm. We geven het een stem", vertelt Pals lachend.
Samen met vier andere klimaatburgemeesters en de gemeente kijken zij naar hoe ze Breda leefbaar kunnen houden. Zo maken ze zich momenteel hard voor een betere bescherming van de bomen en willen ze dat duurzaamheid de standaard wordt. "Bijvoorbeeld dat op alle evenementen die de gemeente organiseert er alleen nog maar herbruikbare verpakkingen zijn en geen wegwerpspullen. Of als er hapjes worden geserveerd, de standaard vegetarisch is", legt Pals uit. Haar expertise ligt bij afval en consumptie, zelf leeft ze ook afvalvrij en wil ze graag andere mensen laten zien hoe makkelijk het is om de switch te maken.
MeeMaken
Maandag 1 juli is de derde editie van de Zero Waste Week gestart. Wethouder Peter Bakker heeft de week geopend samen met de klimaatburgemeester. Dit jaar is het thema: 'Maak het afvalvrij' en staat de Bredase maker centraal in een deel van de activiteiten met: Meet the makers. "Dan heb je het echt over mensen die met hun handen iets moois maken. Die de stad mooier maken of iets herstellen en daar hebben we dit jaar wat meer de focus op gelegd", aldus Elisah Pals.
Er staan veel mooie samenwerkingen met lokale ondernemers op de agenda. Van lezingen tot excursies; er is met iedere doelgroep rekening gehouden. Zo kunnen mensen zelf aan de slag tijdens een workshop make-up maken en leer je hoe je jouw oude sneakers weer nieuw leven in kunt blazen. Maar ook kun je bijvoorbeeld langs bij de makers in hun werkplaatsen tijdens een fietstour. Of neem een kijkje bij Rinkes Repairshop op Boerderij Wolfslaar.
Voor sommige activiteiten zijn een maximumaantal inschrijvingen, andere dingen kan je zonder inschrijving bijwonen, zoals de tandemtour langs lokale boeren, ze Zero Waste Wandeltour of de Meukmarkt.
- Voor het volledige weekprogramma kun je terecht op de website.
De Breda App is nu beschikbaar voor Android telefoons via de
Google Play Store en binnenkort ook in de Apple Play Store.
Zero Waste Week