In 2015 hebben steeds meer inwoners van Breda ervoor gekozen om hun eigen auto te delen met iemand in de straat of wijk. Dat blijkt uit cijfers van SnappCar, het grootste online platform waar je als particulier je auto kunt delen.
Vooral in het stadscentrum hebben tientallen Bredanaars de smaak van het zogenaamde ‘peer2peer’ autodelen te pakken. Naast een stijging in het aantal autodelers, worden de auto’s ook vaker gedeeld.
Breda heeft de smaak van het autodelen te pakken. Maar liefst 795 inwoners van Breda doen aan autodelen. Ten opzichte van 2014 is dat aantal gestegen met bijna 100%. Niet alleen het aantal inwoners dat een auto deelt stijgt, ook de frequentie van het autodelen neemt toe. Tot dusver werd in 2015 al bijna 400 keer een auto gedeeld, een stijging ten opzichte van 2014 van maar liefst 50%. Uit de gegevens van SnappCar blijkt dat die groei vooral wordt veroorzaakt doordat mensen elkáár enthousiast maken voor autodelen: Wanneer iemand in een straat of wijk begint met autodelen maakt hij of zij buurtgenoten enthousiast die zich ook weer inschrijven en andere mensen aansporen om hun auto te verhuren of huren.
Veruit de meest populaire auto onder de autodelers is de Citroen C1. Deze auto staat bekend om de lage kostprijs en compact formaat en is met name geschikt voor snelle tripjes rond de stad.
Een auto staat gemiddeld 23 uur per dag stil en is daarmee erg kostbaar. Uit een enquête van SnappCar onder de meest actieve verhuurders blijkt het terugverdienen van autokosten voor verhuurders (81,1%) een belangrijke reden is om te starten met autodelen. Toch doen zowel huurders als verhuurders niet alleen mee om het financiële voordeel. Voor ruim een derde (35,6%) van de huurders en de helft (49,6%) van de verhuurders vormen ook de sociale aspecten als ‘een ander helpen’ en ‘andere mensen leren kennen’ een belangrijke motivatie.
Pascal Ontijd, mede-oprichter SnappCar: “We signaleren dat mensen veelal starten met autodelen omdat zij het zonde vinden dat hun kostbare auto zo lang stil staat. Echter, in de praktijk blijkt dat als mensen eenmaal zijn gestart met autodelen, het sociale aspect aan belang wint. Mensen ervaren hoe leuk het is om andere mensen uit de buurt te leren kennen en hen te helpen door hun auto beschikbaar te stellen.”
Iedereen kan zijn eigen auto te huur aanbieden via SnappCar en daarvoor zelf een huurprijs bepalen. Als social enterprise wil SnappCar een positief verschil maken op ecologisch, economisch en sociaal niveau, zie SnappCar.nl .