Als we eten aangeboden krijgen in grotere porties, zijn we geneigd om er meer van te eten. Dat op zich is niet nieuw, maar onderzoekers hebben nu alle bestaande literatuur over dit onderwerp geanalyseerd. Dat onderzoek versterkt de eerdere bevindingen. Wapen jezelf daarom tegen de verleiding van grote (stuks)verpakkingen en porties.
Zowel de grootte van een verpakking als de portie per stuk heeft invloed op hoeveel je eet. Ook groter serviesgoed of bestek zorgt dat je meer eet. Zowel kinderen als volwassenen hebben de neiging meer te eten bij grotere porties, maar bij kinderen is het effect minder groot dan bij volwassenen.
Het onderzoek laat zien dat de alsmaar groeiende verpakkingen en porties een ongezonde uitwerking hebben op ons eetgedrag. “We worden aangezet tot overeten , zonder dat we het zelf doorhebben. Dat komt bijvoorbeeld doordat fabrikanten, winkeliers en horeca steeds grotere maten hanteren,” aldus Astrid Postma-Smeets, expert Voeding en Gezondheid. “Het is tijd voor kleinere verpakkingen en porties.”
Met grotere porties krijg je sneller meer calorieën binnen dan goed is voor je. Dat geldt vooral voor extra’s: producten die je sowieso niet nodig hebt, zoals koek, snoep, frisdrank en andere snacks. Kies liever voor 'gezonde' tussendoortjes .
Wat doet het Voedingscentrum hieraan?
Het Voedingscentrum maakt consumenten bewust van hun eetgedrag en de gevolgen voor gezondheid, duurzaamheid en veiligheid. We zetten ons in voor verantwoorde portiegroottes, bijvoorbeeld met de campagnes ‘ Lastpak’ en ‘Verleid me niet’ . Lees het standpunt van het Voedingscentrum.
De Britse onderzoeksgroep heeft de literatuur van ruim 35 jaar geanalyseerd op het gebied van verpakkingsgrootte, portiegrootte en de grootte van servies en bestek. Ze vergeleken 72 goed uitgevoerde studies.