Regelmatig komen er films voorbij die je aan het denken zetten. Zeker als ze gaan over thema’s als de dood, afscheid nemen en rouw. Welke keuzes zou jij maken in zo’n situatie? Ook kan het fijn zijn om te merken dat je niet de enige bent die tegen bepaalde issues aanloopt of die bepaalde gevoelens ervaart. Mooi dat deze thema’s – die vaak toch lastig zijn – op deze manier voor het voetlicht worden gebracht. Ter inspiratie heeft Hella de Wit van Buiten Afscheid wat films op een rijtje gezet.
Een grappige en ontroerende film over Ben en Leslie die ervoor hebben gekozen om met hun 6 kinderen ver van de bewoonde wereld te gaan wonen. Ze zijn zoveel mogelijk zelfvoorzienend en leren hun kinderen jagen, klimmen en overleven in de wildernis. Ook wordt er gestudeerd en gemusiceerd. De keerzijde van deze vrije manier van leven wordt echter duidelijk als zij door een overlijden noodgedwongen geconfronteerd worden met de buitenwereld en de kinderen merken dat er zoveel is waar ze helemaal geen weet van hebben. Wat heb je aan zelfredzaamheid als je de “normale” wereld niet begrijpt? Een hartverwarmende film over opvoeden (en dat doe je natuurlijk nooit voor iedereen goed), maar waarin ook de behoefte aan afscheid nemen op een manier die bij je past wordt aangestipt.
Deze indrukwekkende film begint bij het einde. Waarbij de brandweer een appartement in Parijs binnengaat en daar een dode vrouw alleen in bed aantreft. Dan neemt de film een sprong terug in de tijd. Een echtpaar op leeftijd dat een concertzaal verlaat op weg naar huis. Georges en Anna zijn in de tachtig en gepassioneerd over muziek. Zo op het eerste oog staan zij nog midden in het leven, maar dan wordt zij ziek - echt ziek - en wordt hun wereldje steeds kleiner. Een film over sterven, over voor die ander zorgen en over de grenzen van een menswaardig bestaan.
Daigo - een getalenteerde Japanse cellist - wordt zonder dat hij het ziet aankomen, ontslagen uit het orkest waar hij al jaren deel van uitmaakt. Als het hem niet lukt om een andere baan te vinden, keert hij samen met zijn vrouw terug naar zijn geboortedorp. Door een onduidelijke advertentie komt Daigo bij een uitvaartondernemer terecht en wordt aangenomen. Departures volgt de overrompelende en grappige kennismaking van Daigo met de rituelen uit de Japanse cultuur die gepaard gaan met de dood. Terwijl de mensen om hem heen neerkijken op het werk dat hij doet, raakt hij er steeds meer van overtuigd dat dit is wat hij wil doen met zijn leven. Mensen in de gelegenheid stellen op een goede manier afscheid te laten nemen van een overleden dierbare. Een bijzonder kijkje in de “Japanse-uitvaartkeuken”.
Het bitterzoete verhaal van de 16-jarige Tesse die te horen heeft gekregen dat ze leukemie heeft. Haar artsen hebben aangegeven dat ze nog enkele weken tot maanden te leven heeft. Ze kiest ervoor om zich niet verder te laten behandelen en maakt een lijst van dingen ze nog wil doen voor ze dood gaat: een hele nacht feesten, een joint roken, iets stelen, seks hebben... Verliefd worden op haar buurjongen Adam stond niet op haar bucketlist, maar ja… Had ik al gezegd bitterzoet? Al is deze film wat voorspelbaar, toch vond ik hem aandoenlijk en de moeite waard om op dit lijstje te zetten. Voor ik doodga is een verfilming van een boek.
Een echtpaar nodigt hun naaste familie en een familievriendin uit voor weekend samen in hun landhuis. De terminaal zieke moeder Lily wil nog een paar laatste dagen samen zijn, voordat zij zal sterven. Lily lijdt aan ALS en heeft besloten om – nu ze hier nog toe in staat is – zelf het moment van haar overlijden te kiezen en niet verder af te takelen. Haar man zal haar hierbij helpen en ook haar dochters lijken haar wens te accepteren. Het weekend levert naaste mooie herinneringen ook ongemakkelijke situaties op die de gebeurtenissen in een ander daglicht zetten. Een sterke cast met acteurs als Susan Sarandon, Kate Winslet, Sam Neill en Mia Wasikowska.
Als professor Parker Wilson een puppy aantreft op een leeg perron, besluit hij de hond mee naar huis te nemen tot iemand zich meldt en hem weer ophaalt. Dat gebeurt natuurlijk niet en de hond blijft bij Parker en Cate waarna er een bijzondere band ontstaat tussen de hond en zijn baasje. Elke dag brengt Hachi Parker naar de trein en wacht hem weer op als hij naar huis komt, tot de dag dat Parker niet thuiskomt. De verfilming van het waargebeurde verhaal over de speciale band tussen Parker en zijn hond Hachi laat zien dat dieren net als mensen in staat zijn om te rouwen. En al is deze film bij veel mensen wellicht al bekend, hij verdient een plekje in mijn lijstje.
Een mooie Disney Pixar tekenfilm om mee af te sluiten. Het verhaal gaat over Miguel, een twaalfjarige jongen die in Mexico woont. Zijn droom is gitaar spelen en mensen daarmee vermaken, alleen heeft zijn familie een hele andere toekomst voor hem uitgestippeld. Per ongeluk komt hij tijdens de Día de los Muertos (de dag van de doden) in het rijk van de doden terecht en gaat hij op zoek naar zijn idool, de succesvolle muzikant Ernesto de la Cruz. Hij ontmoet zijn overleden overgrootouders en leert het belang van de rituelen rondom de o.a. in Mexico zo belangrijke traditie. Ik blijf het een prachtige gedachte vinden: je bent pas dood als niemand je meer herdenkt. Een aanrader & echt niet alleen voor kinderen.
Ik wens je veel kijkplezier!
Hella de Wit