Ook Berget Lewis op het podium tijdens het Breda Jazz Festival

mei 06 , 8:55 Nieuws
dsc 1644
Niemand minder dan Berget Lewis zal tijdens het Breda Jazz Festival op het podium staan. Samen met Leif de Leeuw Band, dé Southern jamband van Europa, trapt zij op de ‘festival donderdag’ om 14.00 uur af op het Kerkplein. Een ‘special act’ waar we trots op zijn! En dat is nog maar een van de vele highlights tijdens het aankomende festival, dat zeer zonnig belooft te worden.
D e 52ste editie van het Breda Jazz Festival vindt plaats tijdens het Hemelvaartweekend van 9 t/m 12 mei 2024 in de bruisende binnenstad van Breda.

Leif de Leeuw Band ft. Berget Lewis

(Donderdag 9 mei van 14.00 uur tot 16.00 uur, Podium Kerkplein)
De Leif de Leeuw Band is dé Southern jamband van Europa. Leif is negen keer op rij uitgeroepen tot beste blues-rock gitarist van de Benelux en Sem Jansen is winnaar van het tv-programma ‘Hit the Road’. Met zes man sterk bezorgen de mannen van de band een show met vlammende gitaarsolo’s, twee duellerende drummers en scheurende Hammond sounds waarin improvisatie in sterk verhalende songs centraal staan. De band heeft in ruim tien jaar een internationale reputatie opgebouwd en inmiddels al zes albums op zijn naam staan. De sound is een fijne mengelmoes van rock, blues, americana, country en Southern rock met oprechte teksten en een lekker seventies tintje. Als dat je nog niet over de streep haalt, dan dit vast wel: als special guest sluit Berget Lewis aan!

Benjamin Herman met New Cool Collective

(Donderdag 9 mei van 15.00 uur tot 16.15 uur, Scorpions Security Podium, Grote Markt Zuid)
Saxofonist en producer Benjamin Herman is een van de bekendste en meest geprezen instrumentalisten van Nederland. Met het grensverleggende ensemble New Cool Collective vergaarde hij al bekendheid sinds jaren en vandaag de dag speelt de bigband nog steeds de grootste podia van Nederland plat. De jazzlegende is een veelgevraagd solist en wordt geprezen om zijn energie en originaliteit. Hij is al sinds zijn dertiende actief in het professionele clubcircuit, bracht vele soloalbums uit en werkte mee aan meer dan honderd platen van diverse artiesten. Van Candy Dulfer, Michiel Borstlap tot Typhoon. De vaste formatie van het Benjamin Herman Trio bestaat uit Benjamin Herman (sax), Thomas Pol (b) en Joost Patocka (dr).

The Preacher Men

(Donderdag 9 mei van 16.30 uur tot 19.00 uur, RB Media Podium, Havermarkt)
Scheurende saxofoonkreten, gruizig diep-groovend Hammond-orgel, back beats waarbij stilzitten praktisch onmogelijk is.
Begin 2024 kwam bij ZenneZ Records het nieuwe Preacher Men album 'Royal Flush' uit. Of ze nu een stemmige late night-ballade spelen of een opzwepend groovestuk, dit supertrio klinkt altijd soulvol.
De hoofdrol is weggelegd voor de sfeervolle sax en de unieke Eb blueshorn met open toongaten van bandleider Efraïm Trujillo, die ook in The Ploctones speelt en muzikaal leider is van het Amsterdam Funk Orchestra. Rob Mostert bespeelt de pedalen van zijn B3-orgel met blote voeten, waarmee de muziek bij hem wel heel letterlijk uit zijn tenen komt. Drummer Chris Strik werd in Slagwerkkrant geprezen als ‘Nederlands beweeglijkste drummer'.

Dutch Swing College Band

(Donderdag 9 mei van 19.15 uur tot 20.45 uur, Riant Stoutenbeek Podium, Grote Markt Midden)
De Dutch Swing College Band, Nederlands toonaangevende en bekendste jazzorkest, staat nog altijd borg voor professionele uitvoeringen van traditionele jazzmuziek op wereldniveau. Het swingende orkest, opgericht op 5 mei 1945, wordt alom met haar voorbeeldfunctie gezien als hét visitekaartje van de Nederlandse Jazz en heeft voorzichtig geschat meer dan 150 albums uitgebracht. De bezetting is vanzelfsprekend door de jaren heen meermalen gewijzigd, waardoor de Dutch Swing College Band meer is dan een gewone groep muzikanten. Het predicaat ‘instituut’ is hier meer van toepassing. Met verfrissende arrangementen in de onmiskenbare Dutch Swing College sound, gespeeld door een verjongd orkest, is de Dutch Swing College Band vandaag de dag energiek als nooit tevoren.

Mike Sanchez met Drew Davis Rhythm Combo

(Donderdag 9 mei van 23.30 uur tot 01.00 uur, Visker Podium, Kasteelplein Noord)
Mike Sanchez bekend als Britse rythm & blues, rock & roll, boogiewoogie, blues en rockabillymuzikant en songwriter is van Spaanse afkomst. Sanchez is onder meer bekend door zijn werk met The Big Town Playboys en Bill Wymans Rhythm Kings en heeft ook groot naam gemaakt in zijn solocarrière. In combinatie met Drew Davis Rythm Combo, woonachtig in Frankrijk en bekend om zijn legendarische optredens in de blues/swing scene in Parijs met een album ‘ten days, ten nights’ op naam waarin 14 originele nummers ten gehore worden gebracht, belooft het een charismatisch en energiek optreden te worden.

Montis, Goudsmit & Directie

(Zaterdag 11 mei van 13.00 uur tot 14.45 uur, Visker Podium, Kasteelplein Noord)
Dansbare souljazz door een killercombi van Nederlandse podiumbeesten. Binnen enkele
jaren zijn Montis, Goudsmit & Directie dé souljazz-sensatie van Nederland geworden. Nog voordat hun debuutalbum "Taste of Culture" in december 2019 verscheen werd de band geboekt in binnen- en buitenland. Het repertoire van de band is niet onder één hoedje te vangen, want in de stofwolk waar zij hun publiek in achterlaten kun je sporen funk, rock en ballads terugvinden. Drummer Cyril Directie presenteert de shows met humor en verleidt het publiek zich aan de manische energie van het trio over te geven. Met zijn charisma en ongeëvenaarde groove is hij de motor van de band. Frank Montis op de Hammond is al jaren een autoriteit binnen de Souljazz. Het valt niet te bevatten hoe swingend zijn linkerhand de bassen speelt, terwijl zijn rechterhand een rijk spectrum aan klank en harmonie toevoegt. Gitaarvirtuoos Anton Goudsmit mengt zich op zijn unieke en onnavolgbare wijze in de groove. Elke noot die hij speelt klinkt alsof het de laatste zou kunnen zijn. De band kan niet wachten om het publiek te overrompelen met dansbare grooves en een liveshow die zijn weerga niet kent!

Festival Surprise Bands

(Alle dagen, verdeeld over meerdere podia)
Ieder jaar nodigt het Breda Jazz Festival een aantal festival-solisten uit. Deze bijzondere muzikanten met een grote staat van verdienste zien wij graag als de visitekaartjes van ons festival. Ook dit jaar zijn onze festival-solisten volop te bewonderen in de diverse Festival Surprise Bands en bij de speciale binnenconcerten. De festival-solisten zijn aangetrokken van over de hele wereld: Amerika, Zweden, UK, Italië, Spanje en natuurlijk de Benelux. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het optreden van de Festival Surprise Band o.l.v. Bart Wouters op donderdag 9 mei (Podium ’t Sas Terras van 17.30 uur tot 18.45 uur) of de Festival Surprise Band o.l.v. Marti Casals op donderdag 9 mei (Podium ’t Sas Plein van 18.45 uur tot 20.30 uur) en de Festival Surprise Band o.l.v. Luca Filastro op zaterdag 11 mei (Visker Podium, Kasteelplein Noord van 15.45 uur tot 17.30 uur). Een overzicht van alle Festival Surprise Bands en alle solisten is te vinden op www.bredajazzfestival.nl.