Ook trouwbranche heeft het nog steeds moeilijk

06 jul 2020, 14:21 Nieuws
trouwen ring
Publiek domein

Van alle zogenoemde trouwleveranciers verwacht 37,6 procent het einde van het jaar niet te halen, als er niets verandert. Dit en meer blijkt uit onderzoek van trouwplatform ThePerfectWedding.nl onder 1300 betrokkenen zoals trouwlocaties, trouwambtenaren, fotografen en weddingplanners.

De Nederlandse trouwbranche loopt door de coronacrisis tot nu toe al 385 miljoen omzet mis. Dat omvat 56,8% van de totale omzet van de branche in 2020.

Uitstel

Met name ondernemers in trouwvervoer lopen veel verwachte omzet mis: 73,8%. Weddingplanners missen ongeveer twee derde van hun omzet over 2020 (68,3%). Ook trouwambtenaren, stylisten en verkopers van decoratie hebben in 2020 sterk afgenomen inkomsten (64,7% van de omzet). Die misgelopen omzet loopt dit jaar mogelijk nog verder op. Bruidsparen verplaatsten hun bruiloft in veel gevallen naar een datum in 2021. Maar ook naar het najaar van 2020 werden bruiloften verplaatst. De belangrijkste reden voor uitstel is voor hen de 1,5 meter afstand houden tot gasten, een maatregel die voorlopig nog niet lijkt te verdwijnen.

Locaties

Ook al zijn er nu meer gasten welkom bij een bruiloft, slechts 42% van de locaties kan meer dan 100 gasten ontvangen op minstens 1,5 meter afstand tot elkaar. Liefst 28% van de trouw- en feestlocaties kan zelfs minder dan 50 gasten ontvangen. Van alle trouwleveranciers zegt bijna negen op de tien dat overheidssteun nodig is om rond te komen (88,1%). Desondanks geeft 47,2% van hen aan alsnog voor het einde van het jaar in financiële problemen te komen. Met name onder trouwfotografen is de situatie schrijnend: 92,6% zegt ook met de huidige overheidssteun het einde van het jaar niet te halen.

Hulp

In totaal geeft 19,8% van de leveranciers aan niet in aanmerking te komen voor overheidssteun. Zij zouden een SBI-code (Standaard Bedrijfsindeling) hebben waarvoor de overheidssteun niet beschikbaar wordt gesteld, geen eigen bedrijfspand of onvoldoende vaste lasten. Sarah Glasbergen, oprichtster van ThePerfectWedding.nl, denkt dat bruidsparen leveranciers wel kunnen helpen door een vooruitbetaling te doen, als ze deze kunnen missen. Maar ze ziet toch vooral een belangrijke rol voor de overheid. ‘De huidige steunmaatregelen blijken de branche onvoldoende te helpen. Als er meer naar deze branche gekeken kan worden zoals naar de horeca, dan zijn we al een stuk verder.’