Percentage gescheiden inwoners fors gestegen in Brabant

18 sep 2019, 7:09 Nieuws
trouwen ring
Publiek domein

Het aandeel gescheiden inwoners in Noord-Brabant steeg in tien jaar tijd met 21,9%. In 2019 is zo’n 8,9% van de Brabanders gescheiden. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De verschillen met andere provincies zijn groot. Independer bracht alle cijfers en de verschillen met 10 jaar geleden in kaart. Een van de opvallendste conclusies op landelijk niveau: in slechts drie gemeenten daalde het aandeel gescheiden inwoners.

Grote provinciale verschillen

Tussen provincies bestaan grote verschillen in het percentage gescheiden inwoners. Waar Noord-Brabant een percentage van 8,9% kent, heeft Flevoland met 10,2% het hoogste aandeel gescheiden inwoners van alle provincies. Overijssel kent het laagste percentage gescheiden inwoners (7,9%).

Opvallend genoeg nam het aantal gescheiden inwoners het sterkst toe in de noordelijke provincies. In Friesland met 36,4% en in Drenthe met zelfs 38,8%. Een behoorlijk verschil met Noord-Holland, waar de toename van gescheiden inwoners 7,6% bedraagt.

Percentage gescheiden inwoners daalt in slechts 3 gemeenten

In slechts drie gemeenten, Amsterdam, Diemen en Vlieland, daalde het aantal gescheiden inwoners.In de rest van Nederland nam het percentage toe. De gemeenten Reusel-De Mierden (+56%) en Mill en Sint Hubert (+51%) kennen op gemeentelijk niveau de sterkste stijging in Brabant. Kijk voor een volledig overzicht op deze trendkaarten van Independer.

Guido Rodenburg, expert inkomen en vermogen bij Independer: “Vaak hebben belangrijke gebeurtenissen in je leven ook een flinke financiële impact. Dat geldt voor een huis kopen, met pensioen gaan en ook voor een vervelende gebeurtenis zoals scheiden. We merken dat veel mensen na een scheiding vastlopen in de fiscale regelgeving rondom een hypotheek. Of dat slechts een van de twee de opgebouwde schadevrije jaren voor de autoverzekering mag meenemen, waardoor de andere partner ineens fors meer autopremie betaalt. Er komen veel financiële beslissingen op je af in een periode dat je hoofd daar waarschijnlijk niet naar staat, laat je dus goed informeren.”