Met het ondertekenen van het actieplan 'versnelling Geothermie' is het startschot gegeven voor een nieuwe samenwerking om geothermie in Brabant te versnellen.
Provincie Noord-Brabant, de gemeente Helmond en
Energie Beheer Nederland (EBN) zijn aanjagers van het bijbehorende actieplan. Samen met andere gemeenten en verschillende organisaties gaan zij aan de slag om de ontwikkeling van geothermie in de provincie een impuls te geven.
Duurzaam verwarmen
Door middel van geothermie kunnen woningen in Brabant
duurzaam worden verwarmd. Onder andere de gemeente Breda heeft in het voorjaar van 2023 een intentieverklaring getekend. Hierin is commitment uitgesproken om geothermie in Brabant te versnellen. De intentie is nu omgezet in een samenwerkingsovereenkomst, met als doel meer zekerheid krijgen over kansrijke mogelijkheden voor geothermie in Brabant.
Naast de aanjagers en verschillende gemeenten zijn de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), Aardyn, Eavor Europe, Glastuinbouw Nederland, het Ondernemersplatform Glastuinbouw ZO-NL, Ennatuurlijk, Ennatuurlijk Aardwarmte, Enpuls Warmte Infra en de vier
Brabantse RES-regio's deelnemers van het actieplan.
Toekomstbestendige warmtebron
In de Uitvoeringsagenda Energie 2022-2023 en de Energieagenda 2019-2030 van de provincie is geothermie benoemd als één van de duurzame warmtebronnen van de toekomst. Met geothermie kan een deel van de gebouwde omgeving, de glastuinbouw en (lichte) industrie worden verduurzaamd. Jos van der Horst, gedeputeerde Energie van de provincie Noord-Brabant: "Geothermie kan een belangrijke bron van duurzame warmte zijn. De ontwikkeling van deze warmtebron vergt echter gedegen onderzoek en aanzienlijke tijd en middelen. Het financiële risico is vaak te groot om door slechts één partij te worden gedragen. Maar we dien wel degelijk potentie voor geothermie in Brabant. Daarom is het van belang om kansen te benutten en uitdagingen op te lossen. Dat moeten we samen doen. Met deze samenwerkingsovereenkomst en het actieplan gaan we, onder voorwaarde van zorgvuldige afweging van de risico's, aan de slag."
De eerste onderzoeken vanuit het actieplan gaan komend jaar van start. De belangrijkste aandachtspunten zijn onder andere de geologische data van de ondergrond verbeteren. Ook het potentieel van ondiepe geothermie wordt onderzocht.