Statushouders aan het werk dankzij samenwerking Gemeente Breda, FutureWork en Crisp

19 dec 2022, 18:58 Nieuws
crisp breda
Gemeente Breda

In het nieuwe warehouse van app-only supermarkt Crisp aan De Steenen Hoofd in Breda zijn vijftien statushouders gestart met een nieuwe baan. Het traject is ontstaan op initiatief van FutureWork en Crisp, in samenwerking met Gemeente Breda.

Vanaf de opening van het warehouse in november starten er gefaseerd kleine groepjes statushouders in het warehouse van Crisp. Hier worden dagverse boodschappen zoals brood, vis en groente ingepakt, en daarna bij klanten door heel Nederland aan huis bezorgd. De eerste statushouders hebben, na een succesvolle proefperiode, inmiddels een jaarcontract getekend.

Marike de Nobel, wethouder Inkomen: “ Ik vind het belangrijk dat iedereen mee kan doen in Breda. Dat geldt ook voor nieuwe Bredanaars die hier een nieuw leven op gaan bouwen. Door hen op een duurzame manier aan het werk te helpen, in een baan waar ze gelukkig van worden, is dat mogelijk. Het is ook echt nodig, want we zien ook dat bedrijven staan te springen om medewerkers. Op deze manier koppelen we twee uitdagingen waar we voor staan, op een mooie manier aan elkaar .”

Passend werk

Het is niet voor het eerst dat uitzendbureau FutureWork en online supermarkt Crisp elkaar vinden in het verbinden van statushouders met passend werk. Na een soortgelijk, geslaagd traject bij het Amsterdamse distributiecentrum van Crisp, werden voor de samenwerking in Breda opnieuw de handen ineengeslagen met de gemeente, statushouders en andere partners zoals HelloBreda en taalschool Voorwaartz. Frank Kleinhout, manager bij FutureWork: “ Het is onze missie dat niemand taal en cultuur ziet als belemmering om mee te kunnen doen in onze samenleving. We zijn dan ook blij dat we samen met Crisp statushouders, die anders moeilijker aan een baan zouden komen, een kans kunnen geven .”

Aandacht voor de werknemer

Statushouders die aan de slag gaan bij het warehouse worden het eerste jaar zowel door directe collega’s van Crisp, als door werknemers van FutureWork begeleid. Zo zijn werkinstructies en veiligheidsvoorschriften vertaald en worden de werknemers op de vloer ondersteund door een cultuurspecialist met migratieachtergrond. Daarnaast krijgen de werknemers drie uur per week Nederlandse taaltraining aangeboden. Volgens Daniël Hensens, COO bij Crisp, is dit een hele logische samenwerking, die past bij de manier waarop Crisp naar de wereld kijkt. “ We willen voor al onze werknemers een zinvolle werkplek zijn, waar mensen met plezier samenwerken en waar we een omgeving voor wederzijds begrip creëren. We zien het als een mooie kans: het is toch prachtig om nieuwkomers een rol te geven in ons bedrijf? Daarnaast zijn we blij dat we op deze manier ook bijdragen aan de participatiedoelstellingen van Gemeente Breda .”

Gezamenlijk netwerk

De samenwerking tussen Gemeente Breda en FutureWork wordt versterkt door maatschappelijke partners uit de stad zoals Stichting Vluchtelingenwerk, Voorwaartz, HelloBreda en Buddy to Buddy. Merel Ockers, werkgeversadviseur Gemeente Breda: “ Een werkzoekende statushouder is een bepaalde periode actief bij de gemeente in beeld. Er zijn ook statushouders die in een eerder stadium of zelfs tijdens hun inburgering aan het werk kunnen. Daarom is het mooi dat we in deze samenwerking met meerdere partijen uit de stad zijn vertegenwoordigd, waardoor we zoveel mogelijk werkzoekende statushouders kunnen voorstellen bij Crisp .”