Stuur nooit zomaar uw ID-bewijs

29 dec 2015, 16:22 Nieuws
img 07291
Wie iets (ver)koopt op een handelssite als Marktplaats heeft altijd een kleine kans tegen een oplichter aan te lopen. Even snel kopietjes van identiteitsbewijzen uitwisselen lijkt een veilige manier om dit te voorkomen. Niet doen! Voor u het weet raakt u verstrikt in een web van oplichting en klagende slachtoffers.
Kopietjes van identiteitsbewijzen van nietsvermoedende marktplaatsgebruikers vormen de spil in de oplichtingspraktijken via online handelssites. Dat gaat volgens de onderstaande stappen.
Stap 1: U reageert op een aantrekkelijk advertentie
U ziet een aantrekkelijke advertentie en u plaatst een bod. De verkoper gaat akkoord en de deal lijkt rond.
Stap 2: De verkoper wil niet worden opgelicht
De verkoper geeft aan dat hij op zijn hoede is voor oplichters. Uit voorzorg stuurt hij een kopie van zijn ID-kaart en vraagt u hetzelfde te doen. Toch fijn om te weten met wie u zaken doet, nietwaar? U stuurt een kopie van uw rijbewijs, paspoort of ID-kaart.
Stap 3: U betaalt, maar dan…
U maakt geld over naar de verkoper, maar vervolgens hoort u niks meer. Bent u er tóch ingestonken! De persoon waar u dacht een deal mee te sluiten blijkt niet de echte verkoper. Naar het gekochte artikel of uw geld kunt u fluiten.
Stap 4: Vervelende berichtjes op Facebook
Balen dat u uw geld kwijt bent, maar nog vervelender zijn de berichtjes die u vervolgens via Facebook ontvangt van mensen die vragen waar hun gekochte artikel blijft. De oplichter blijkt door te gaan met zijn praktijken, maar dit keer met úw gegevens. Uw ID-bewijs stuurt hij rond naar geïnteresseerde kopers en mailen doet hij met een nieuw aangemaakt mailadres waar uw naam in verwerkt is. Hij zal hier mee doorgaan net zo lang iemand weer in de truc tuint. Dan begint de handel weer van voor af aan.
Hoe te voorkomen?
Als iemand om een kopie van een identiteitsbewijs vraagt, stuur dat die nooit zomaar op. Maak uw BSN onleesbaar en schrijf over de kopie de datum en voor wie hij bestemd is. De gratis Kopie-ID App
van de Rijksoverheid is een handig hulpmiddel waarmee u eenvoudig een veilige kopie kunt maken.
Lees hier
nog meer tips om oplichting via handelssites te voorkomen. De Rijksoverheid heeft recentelijk ook nieuwe tips gepubliceerd om identiteitsfraude te voorkomen, waaronder een kort filmpje en een document ‘ Geef oplichters geen kans: Een veilig ID ’ ( pdf ).
Wat te doen als u slachtoffer bent?
Als u bent opgelicht op internet kunt u terecht bij het Meldpunt Internetoplichting van de politie. U kunt daar online aangifte doen. Stel bovendien de handelssite op de hoogte van het valse profiel dat met uw naam is aangemaakt.