Zorg draait om mensen. Daarom kiest Surplus nadrukkelijker voor een aanpak waarin het leven van mensen centraal staat – niet de ziekte of beperking. Deze beweging naar mensgerichte zorg krijgt vorm in de manier waarop Surplus werkt volgens de Sociale Benadering. Surplus viert deze ontwikkeling met een bijzonder moment. Op 12 mei, de Dag van de Zorg wordt een speciale Surplus-editie van het boek ‘Wij blijven mensen’ van prof. dr. Anne-Mei The, grondlegger van deze benadering, overhandigd.
Alle medewerkers van Surplus ontvangen een speciale Surplus-editie van het boek. “Binnen Surplus staan we volledig achter het gedachtegoed van Anne-Mei. We zijn dan ook supertrots dat we al onze medewerkers kunnen bedanken voor hun inzet met dit cadeau,” zegt bestuurder Jack Jansen.
De beweging naar mensgerichte zorg komt van binnenuit. Medewerkers van Surplus ervaren dagelijks hoe de Sociale Benadering bijdraagt aan kwaliteit van bestaan, werkplezier en betere samenwerking met naasten. Het gedachtegoed wordt de komende tijd verder verdiept en breder in praktijk gebracht.
“We zien mensen zoals ze écht zijn. Dat is de kern van wat we doen,” zegt Mariëlle, regisseur zorg. “De Sociale Benadering helpt ons om daar woorden én handelen aan te geven.”
“Met deze beweging maken we zichtbaar waar we als Surplus voor staan: betrokken, persoonlijk en dichtbij,” vult bestuurder Anthonie Maranus aan. “We willen écht verschil maken in het leven van mensen.”
De Sociale Benadering is inmiddels op meerdere locaties binnen Surplus in de praktijk gebracht. De werkwijze sluit naadloos aan op de filosofie Zie mij. Dat betekent: aandacht voor de mens achter de vraag, met oog voor iemands leven, relaties en betekenisvolle rollen – ook bij dementie of andere chronische aandoeningen.
“Door écht te kijken en ons niet te laten leiden door het ziektebeeld, ontstaat ruimte voor eigen regie,” vertelt wijkverpleegkundige Linda. “Dat maakt ons werk zinvoller én menselijker.”
Sociale Benadering helpt om mensen te blijven zien als mens. De benadering richt zich op het herstellen van vertrouwen in eigen kunnen en het samen vormgeven van een betekenisvol leven met naasten. Surplus werkt sinds vorig jaar intensief aan de implementatie, onder meer via een meerjarig scholingsprogramma. In zogenoemde 'experiences' stappen zorgteams tijdelijk uit het zorgproces om samen te reflecteren, ervaren en leren. Een speciaal mobiel team neemt in die periode het werk op de locatie over.
“We investeren in onze medewerkers, omdat we geloven dat bewoners én collega’s gelukkiger worden van zorg die echt raakt,” aldus Anthonie Maranus.
‘Wij blijven mensen’ laat zien hoe de Sociale Benadering helpt om mensen met dementie te blijven zien als mens, niet als diagnose. Het boek verbindt inzichten uit de sociale wetenschappen met ervaringen van mensen met dementie en hun naasten. De aanpak is mensgericht en praktisch, met oog voor relaties, netwerken en werkwijzen die bijdragen aan kwaliteit van bestaan.