Verschillende wijken in Breda krijgen subsidie om leefbaarheid en veiligheid aan te pakken

15 dec 2023, 16:19 Nieuws
euro geld3 715x403
CC0/Public Domain

De gemeente Breda ontvangt 16 miljoen euro subsidie om de leefbaarheid en veiligheid in kwetsbare wijken aan te pakken. Naast deze subsidie uit het Volkshuisvestigingsfonds legt de gemeente zelf ook nog 6,9 miljoen euro bij.

Met vier verschillende projecten worden minimaal 760 woningeigenaren in Tuinzigt geholpen bij het renoveren en verduurzamen van hun woning.

Subsidie voor sociale nieuwbouw en verduurzamingsprojecten

Na een succesvol eerste project voor inwoners van de Hoge Vught en Doornos-Linie, heeft de gemeente Breda ook een subsidieaanvraag gedaan bij het Volkshuisvestigingsfonds voor inwoners van Tuinzigt. Deze aanvraag is toegekend. Daarnaast is er subsidie toegekend voor sociale nieuwebouw in Brabantpark en de toekomst van Overakker. Ook zijn er afspraken gemaakt met corporaties om koopwoningen in Tuinzigt, Prinsenbeek en Brabantpark te betrekken bij verduurzamingsprojecten.

Wethouder Peter Bakker: 'Dit is heel goed nieuws. We kunnen nu met deze impuls bewoners in Tuinzigt beter helpen om hun energierekening beheersbaar te houden en hun wooncomfort aanzienlijk te verbeteren. Bewoners die daar anders niet altijd zelf toe in staat zijn. We zien namelijk dat er in deze wijk nog veel verschillende typen woningen staan met energielabels die erop wijzen dat dit nog niet op orde is. Verduurzamen is hard nodig: het gaat schelen in de maandelijkse energierekening die mensen betalen. En het mooie is dat we vanzelf zo tegelijkertijd ook bijdragen aan het tegengaan van de klimaatopwarming.'

Het geld van het Volkshuisvestigingsfonds gaat naar vier verschillende projecten: een verbeterde leefomgeving in Tuinzigt, aandacht voor koopwoningen tussen sociale huurwoningen, sociale nieuwbouw in Brabantpark, de toekomst van Overakker en financiële steun voor VvE's in Tuinzigt, Hoge Vught en Doornbos-Linie.

Een verbeterde leefomgeving in Tuinzigt

In Tuinzigt staan veel woningen met een slecht energielabel. De gemeente wil het voor inwoners in Tuinzigt mogelijk maken om energiebesparende maatregelen te nemen. Dankzij deze subsidie krijgen inwoners de kans om de kwaliteit van hun huis te verbeteren en hun huis klaar te maken voor een aardgasvrij toekomst. Om de leefomgeving verder te verbeteren zal de verkeerssituatie op de Tuinzigtlaan worden aangepakt. De verkeersveiligheid staat onder druk als gevolg van de woningbouwontwikkeling Blossem. Ook gaat de gemeente aan de slag met wijkgebouw de Nieuwe Meidoorn en het beheerdersgebouw van de speeltuin in Tuinzigt. Zo zullen er prettige ontmoetingsplekken zijn voor de inwoners uit Tuinzigt.

Aandacht voor koopwoningen tussen sociale huurwoningen

Er is in het bijzonder aandacht voor particuliere koopwoningen uit voormalig corporatiebezit. Zowel in Tuinzigt, maar ook in Prinsenbeek en Brabantpark. Daar heeft de gemeente met woningbouwcorporaties afspraken gemaakt om woningeigenaren te betrekken bij een aantal verduurzamingsprojecten van de corporaties. Minimaal 217 woningeigenaar kunnen meer financiële steun krijgen om hun woning te verduurzamen. WonenBreburg gaat in deze wijken de komende jaren ruim 400 huurwoning grootschalig verduurzamen. Laurentius werkt aan de voorbereiding van een verduurzamingsproject van 104 woningen in Prinsenbeek. Bij deze aanpak stimuleert de gemeente Breda woningeigenaren die tussen deze huurwoningen wonen, om mee te doen met onderdelen van deze verduurzaming.

Sociale nieuwbouw Brabantpark en de toekomst van Overakker

De subsidie wordt ingezet voor de realisatie en verduurzaming van sociale nieuwbouw uit Brabantpark. Hierdoor wordt het aantal sociale huurwoningen vergroot en kwalitatief verbeterd met zo'n 125 woningen. Betrokken woningbouwcorporatie WonenBreburg koopt een aantal woningen terug die eerder door de corporatie aan particulieren verkocht zijn. Corporatie Laurentius onderzoekt op dit moment de mogelijkheden van verduurzaming of vervangende nieuwbouw van de sociale huurwoningen in Overakker. Na het definitieve besluit, kan deze subsidie helpen. Beide ontwikkelingen zijn niet helemaal rendabel. Daarom ontvangen de corporaties hier een subsidie voor.

Financiële steun voor VvE's

Het is voor VvE's (Vereniging van Eigenaren) lastig om appartementsgebouwen te verduurzamen, omdat 75% van de leden moet instemmen. Door een aantal VvE's in Tuinzigt, Hoge Vught en Doornbos-Linie financieel te ondersteunen wordt het makkelijker om de gewenste stappen te zetten. De gemeente hoopt hiermee minimaal 250 woningeigenaren te helpen.

Verlenging subsidieregeling inwoners Doornbos-Linie en Hoge Vught

Flink wat inwoners uit Doornbos-Linie en Hoge Vught zijn de afgelopen tijd door de gemeente financieel ondersteund bij het verduurzamen van hun woning. Voor de wijken is tot 2031 structureel geld voor verduurzamen van woningen.

Wethouder Arjen van Drunen: 'We willen investeren in onze wijken en zeker in de wijken waar veel oudere woningen te vinden zijn. De kosten voor het verduurzamen van woningen zijn niet voor iedereen op te brengen. Met deze subsidie hopen we dat iedereen de kans krijgt om zijn huis aan te pakken, zodat het hier ook in de toekomst fijn wonen is.'