Waarom een testament opstellen als je gehuwd bent en kinderen hebt?

13 okt 2023, 17:38 Nieuws
horeca man koffie drinken
Pexels (CC0-Public Domain)

Ben je getrouwd en heb je kinderen? Dan kan het opstellen van een testament erg voordelig voor je zijn. In dit artikel ontdekken we waarom het belangrijk is om een testament op te stellen, zelfs als je al getrouwd bent en kinderen hebt. Ontdek de belangrijke redenen waarom een testament jou en jouw gezin bescherming, controle en financiële voordelen biedt.

Van het regelen van erfdelen en erfgenamen tot het bepalen van de opeisbaarheid van geldvorderingen en het besparen op erfbelasting, een goed doordacht testament is noodzakelijk voor jouw gemoedsrust en toekomstplanning. Leer waarom het opstellen van een testament een belangrijke stap is voor elke huwelijkspartner en ouder!

Waarom een testament opstellen ondanks de wettelijke verdeling?

Het opstellen van een testament is van groot belang, zelfs als er sprake is van de wettelijke verdeling. Hier zijn de belangrijkste redenen waarom een testament noodzakelijk is voor gehuwde ouders met kinderen:

  • Aanpassing van erfdelen/erfgenamen : In een testament kunnen erfdelen en erfgenamen worden gewijzigd. Dit is belangrijk als je bijvoorbeeld een kind wilt onterven of het erfdeel wilt verkleinen. Ook kun je regelen dat de kinderen uit een eerdere relatie van je partner mede-erfgenaam worden.
  • Opeisbaarheid van geldvorderingen van de kinderen : Het testament kan bepalen wanneer de kinderen hun erfdeel kunnen opeisen. Naast het overlijden van de langstlevende ouder, kan dit bijvoorbeeld ook bij hertrouwen, opname in een verzorgingsinstelling, bijstandsuitkering, of andere specifieke situaties.
  • Bevoegdheden van de langstlevende ouder: Door de langstlevende ouder in het testament tot executeur en afwikkelingsbewindvoerder te benoemen, behoudt deze de mogelijkheid om de verdeling zelfstandig te regelen, met inspraak van de kinderen.
  • Uitsluitingsclausule/privéclausule: Het testament kan een uitsluitingsclausule bevatten om te voorkomen dat de erfenis bij scheiding van het kind met de ex-partner (schoonkind) wordt gedeeld. Hierdoor blijft de erfenis privévermogen van het kind.
  • Opvullegaat : Een opvullegaat stelt de langstlevende ouder in staat om zijn of haar erfdeel te vergroten tot maximaal de vrijstelling voor erfbelasting (ongeveer € 600.000,-). Dit kan ten koste gaan van de erfdelen van de kinderen, waardoor zij minder erfbelasting hoeven te betalen. Het kan echter leiden tot een hogere erfbelasting voor de kinderen bij het overlijden van de langstlevende ouder.

Door middel van een testament kunnen al deze aspecten worden vastgelegd, waardoor gehuwde ouders met kinderen meer controle hebben over hun erfenis en de verdeling ervan. Het opstellen van een testament zorgt voor maatwerk, bescherming van specifieke belangen en kan belastingvoordelen bieden.

Wat kan je nog meer regelen in je testament?
Bij het opstellen van je testament zijn er naast de eerder genoemde punten nog andere zaken om te overwegen. Zo kun je een voogd aanwijzen voor minderjarige kinderen, een bewindregeling opnemen om het beheer van het erfdeel te regelen, een executeur benoemen voor de afwikkeling van je nalatenschap, een rampenclausule opstellen voor onverwachte situaties en legaten vastleggen voor specifieke personen of goede doelen. Overleg met betrokkenen en verifieer hun bereidheid. Het opnemen van deze belangrijke zaken in je testament geeft gemoedsrust en zorgt ervoor dat jouw wensen worden gerespecteerd na je overlijden.

Online opstellen?
Om een offerte aan te vragen, kun je contact opnemen met een notaris. Tegenwoordig is er een moderne en voordelige manier om een testament op te stellen, namelijk online. Dit kan bij online aanbieders zoals NuNotariaat . Met het online opstellen van testament regel je dezelfde zaken als bij een traditionele notaris, maar met minder notaristijd en tegen lagere kosten. Alle wettelijke vereisten worden online nageleefd en de uiteindelijke akte wordt nog steeds bij de notaris ondertekend.