Vuurwerkverbod? Zeker… Maar ondanks dat vuurwerk alleen met de jaarwisseling afgestoken mag worden hoor ik de eerste knallen alweer, en het duurt nog even tot de jaarwisseling! Genoeg honden die hier bang voor zijn of bang kunnen worden. Mijn honden zijn er gelukkig niet bang voor, maar hier heb ik wel wat voor moeten doen!
Oorzaken van vuurwerkangst
Je hond kan een trauma hebben opgelopen; je hond is dan dusdanig geschrokken dat hij een trauma heeft ontwikkeld. Dit kan voor de daadwerkelijke knal zijn, maar sommige honden vinden ook de geur onprettig.
Je hond kan ook door erfelijke aanleg sneller een vuurwerkangst ontwikkelen. Hierbij denk je misschien: ‘huh?’ Maar bepaalde hondenrassen, een bepaalde moeder/vader combinatie en zelfs een stressvolle zwangerschap kan invloed hebben op jouw pup! Onder andere of deze dus sneller zou kunnen gaan schrikken van (harde) geluiden of niet. Doe dus een goede research als je een pup gaat aanschaffen ✓.
Als laatste kan het ook komen door een minder goede socialisatie bij de fokker en/of tijdens de 1 e en 2 e socialisatiefase bij de baasjes. Hier kun je namelijk heel veel aanleren (of verpesten) bij je pup/jonge hond. Vooral bij deze laatste variant kun jij dus nog heel veel invloed op uitoefenen!
Pijn/lichamelijke en/of geestelijke klachten: deze klachten kunnen een overgevoeligheid teweeg brengen voor harde geluiden, dus ook voor vuurwerk. Dit kan weer zorgen voor een bepaalde mate van angst. Realiseer je ook dat sommige rassen een gevoeliger zenuwstelsel hebben dan andere en dus gevoeliger zijn voor harde geluiden. Aantoonbaar zorgen een lage schildklierwaarde en stress ook voor een hogere gevoeligheid en daarmee een grotere kans op het ontwikkelen van angst en dus ook angst voor vuurwerk.
Gevolgen bij vuurwerkangst
Als gevolg van het ervaren van angst tijdens vuurwerk gaat je hond waarschijnlijk angstige gedragingen vertonen. Zowel actief als passief. De actieve varianten zijn makkelijker te herkennen, zoals janken/gillen, willen vluchten, wegkijken, lage houding en bijvoorbeeld angstplassen. Maar ook gedragingen als hijgen, zichzelf bijten, gapen, zichzelf terugtrekken, krabben en zachtjes piepen zijn stresssignalen van jouw hond! Maar vaak minder goed te herkennen!
Voorkomen van vuurwerkangst
Voorkomen is beter dan genezen, feit! Bij Dogtraining Patricia in Etten-Leur bieden we een theoretische workshop aan om jullie tips te geven over wat je kunt doen om jouw pup/hond voor te bereiden op de komende vuurwerkperiode. Naast tips over wat je wel kunt oefenen, ook tips over wat je vooral niet moet doen! Daarnaast verkopen we een homeopathisch product wat niet alleen helpt bij angst voor vuurwerk en onweer, maar ook bij andere gedragsproblemen en bijvoorbeeld verlatingsangst.
Workshop: je hond vuurwerkproof
Heeft jouw hond echt een grote vuurwerkangst opgelopen door een van de hierboven genoemde oorzaken, neem dan contact op met Dogtraining Patricia. Wij bieden o.a. gedragsconsulten aan, waarbij we tijdens één a twee sessies jullie hond al kunnen helpen naar het minder ervaren van angst bij harde geluiden, waaronder vuurwerk. Hier zijn wekelijks diverse opties voor te boeken. Sommige honden hebben ‘littekengedrag’ ontwikkeld, dit betekent dat het soms niet mogelijk is bepaalde gedragingen, die voortkomen uit (in dit geval) angst, 100% te verhelpen. Wél kunnen we het veel verlichten, waardoor je hond een betere levenskwaliteit heeft. Dat wil jij als hondenliefhebber toch ook?!
Telefoonnummer:
Email:
l l