Welk herenondergoed is het meest geschikt om hard te lopen?

Foto: Pexels

Voor mannen zijn er allerlei verschillende soorten ondergoed te vinden. Zo heb je de traditionele slip, de boxershort (korte en lange pijpjes) en de wijde boxershort.

Minder bekend zijn de tangaslip en de jockstrap. Welk soort ondergoed is echter het meest geschikt om in hard te lopen? In dit artikel lees je er meer over.

Oorsprong van ondergoed voor mannen
Voordat we hardloopondergoed onder de loep nemen, kijken we eerst naar de oorspong van ondergoed voor heren. Waarom dragen mannen eigenlijk ondergoed? En sinds wanneer zijn mannen daar eigenlijk mee begonnen? Het allereerste ondergoed dat mannen ooit gedragen hebben, bestond uit niet meer dan een paar dierlijke vellen om de edele delen te beschermen. In de basis had herenondergoed dus een beschermende functie. Later werden de dierlijke vellen vervangen door lange stukken linnen die om de taille en tussen de benen werden gedragen. Indertijd was ondergoed uitsluitend voor heren bedoeld, vrouwenondergoed bestond simpelweg nog niet. Pas vele jaren later werd de boxershort voor heren ontworpen zoals we die nu kennen. Aansluitend ondergoed moet nu naast functioneel ook mooi zijn. Dit heeft tevens geleid tot de ontwikkeling van speciaal sportondergoed.

Hardloopondergoed: de herenboxer met korte of lange pijpen en de jockstrap
Ideaal ondergoed voor heren om hard te lopen is de strakke herenboxer met korte of lange pijpen. Deze boxers zijn in het bijzonder geschikt om hard te lopen omdat ze strak langs het lichaam zitten en precies de contouren van het mannelijk lichaam volgen. Het maakt niet uit of de drager voor korte of lange pijpen kiest, het belangrijkste is dat de pasvorm strak is. De ‘traditionele’ strakke herenboxer is momenteel zeer populair omdat het niet alleen voor sporten maar ook voor alledaags gebruik geschikt is. Wat dat betreft geldt voor hardloopondergoed hetzelfde als voor herenzwembroeken: hoe strakker het model om het lijf valt, hoe beter dit is voor de sportprestaties.

Daarnaast is de minder bekende, maar daardoor niet minder presterende jockstrap ook een optie als het gaat om hardloopondergoed. De jockstrap is een comfortabele herenslip met een elastieken band, maar dan zonder achterkant. Aan de elastieken band zitten elastieken banden bevestigd om het ondergoed aan de achterkant op zijn plek te houden. Doordat de drager vrijwel geen stof om het lijf heeft, verbetert dit de sportprestaties. Voordat de jockstrap werd ontworpen was er de togue. Dit was een beschermmiddel dat mannen konden gebruiken tijdens het sporten om de edele delen te beschermen. De jockstrap werd daarna ontworpen om de togue op zijn plaats te houden en om het voor sporters comfortabeler te maken om te sporten. Sinds de opkomst van de boxershort is de populariteit van de jockstrap echter afgenomen, waardoor de meeste sporters nu toch vaak voor een strakke boxershort kiezen.

Herenondergoed om mee te sporten
Welk ondergoed het beste is voor een hardloper hangt uiteindelijk vooral veel van persoonlijke smaak af. Sportondergoed moet de sportprestaties verbeteren, daarom is het belangrijk dat de drager zichzelf er comfortabel in voelt en dat het zo min mogelijk weerstand geeft tijdens het sporten, zodat een sporter het maximale resultaat kan bereiken

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen