Vier zwarte banden op een rij

Foto: Tosca van Guldener

Op 22-jarige leeftijd al 4 budo Dan-graden, een grootse prestatie van de Karateka Tosca van Guldener uit Breda.

Op zondag 12 juni toog de examen kandidaat af naar Harderwijk om examen te doen op de matten van de Karate-Do Bond Nederland. Tosca beoefent Karate bij Shotokan Karate-Do Teteringen, opgericht in 1981 en de oudste nog bestaande Karate Dojo van de Baronie van Breda.

Vier zwarte banden op een rij

Tosca van Guldener deed examen voor haar 2de Dan Karate. Haar 4de budo Dan graad in totaal, want pas 3 maanden geleden heeft ze ook de 2de Dan Judo behaald. Een drukke tante dus die naast haar studie Veiligheidskunde aan de Avans Hogeschool in Breda, ook nog eens als bevoegd judo docente wekelijks judo training verzorgd bij Kuatsu in Prinsenbeek.

Het werd een zeer spannend examen want twee weken geleden werd haar examen partner, met wie ze al 1,5 jaar trainde voor dit examen, ziek en kon daarom niet meedoen. Zij moest als de wiedeweerga een nieuwe partner zoeken en die vond zij in Chantal van Unen, een zeer ervaren 2de Dan Karateka die ook lid is van Shotokan Karate-Do Teteringen. In twee weken tijd wist Chantal het examen programma te doorgronden, door bijna dagelijks met Tosca als bezeten Olympiërs te trainen.

Karate Dan Examens

De centrale Dan examens werden afgenomen door Karate-Do Bond Nederland, welke aangesloten is bij het NOC-NSF. Ruim 130 examen kandidaten stonden op de mat en deden examen voor hun 1ste, 2de, 3de, 4de , 5de respectievelijk 6de Dan. Het verkrijgen van een Dan graad is geen eenvoudige opgave en vraagt om gedisciplineerd trainen, doorzettingsvermogen, toewijding en zeker niet onbelangrijk plezier, heel erg veel plezier.

Shotokan Karate-Do Teteringen

Shotokan Karate-Do Teteringen werd in 1981 opgericht door Bert Pijpers. De Karate Dojo beoefent de Shotokan stijl, de meest beoefende stijl wereldwijd. Sinds begin deze eeuw is Arjan Zonneveld, 5de Dan en docent wiskunde aan het Mgr Frencken College in Oosterhout, aangesteld door de vereniging als Sensei (hoofdtrainer).

De vereniging traint jeugd vanaf 7 jaar en volwassenen. Het oudste lid van de vereniging is een 73 jarige 2de Dan graad houder die waarschijnlijk eind dit jaar op gaat voor zijn 3de Dan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen