Salderingsregeling voor zonnepanelen blijft voorlopig

Foto: Pixabay

De gunstige salderingsregeling voor eigenaren van zonnepanelen blijft voorlopig bestaan. Een wetsvoorstel om de regeling vanaf 2025 stapsgewijs af te bouwen krijgt geen meerderheid in de Eerste Kamer. De twee grootste fracties, BBB en GroenLinks-PvdA, laten weten tegen te gaan stemmen.

Tijdens het debat over het wetsvoorstel vorige week werd al duidelijk dat deze partijen, die in de Tweede Kamer tegen hadden gestemd, ook in de senaat grote bedenkingen hadden. Zij vrezen dat de aanschaf van zonnepanelen zonder de salderingsregeling buiten bereik komt van mensen die minder te besteden hebben.

Mensen die zelf stroom opwekken met zonnepanelen op het dak, kunnen het overschot dat ze op zonnige dagen terugleveren, wegstrepen tegen hun verbruik op dagen met minder opbrengst. Deze regeling is opgezet in een tijd dat zonnepanelen veel duurder waren en hielp destijds de terugverdientijd flink te verkorten.

Zonnepanelen zijn inmiddels zoveel goedkoper en efficiƫnter geworden, dat de salderingsregeling volgens het demissionaire kabinet overbodig is geworden. Het nu weggestemde wetsvoorstel voorzag in een minimale vergoeding die energiebedrijven moeten betalen voor teruggeleverde stroom. Maar de tegenstemmende partijen vinden dat die consumenten onvoldoende zekerheid biedt.

Bron: ANP / Nieuws.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen