Dinsdagavond kans op overlast door zware onweersbuien vanuit het zuidwesten

jul 09 , 9:29 Nieuws
rainy gbe35ae415 640
De temperatuur loopt deze dagen flink op. Dinsdag wordt warme en vochtige lucht aangevoerd. De temperatuur komt uit tussen 25 en 30 gaden en later op de dag kunnen enkele stevige regen- en onweersbuien over het land trekken. In de avond trekken de buien noordoostwaarts het land over. Lokaal kunnen ze pittig uitpakken met kans op onweer, hagel, veel regen in een korte tijd en zware windstoten.
Kans op stevig onweer
Dinsdag wordt met een zuidoostenwind warmere lucht aangevoerd richting ons land. De temperatuur loopt snel op en in de middag wordt het in bijna heel het land zomers warm met 25 graden in de kustgebieden tot 29 graden in het zuidoosten. In Limburg is een tropische 30 graden lokaal niet uit te sluiten. De warmere lucht gaat gepaard met een hoge luchtvochtigheid, waardoor het benauwd aan kan voelen.
Zware windstoten en grote hagelstenen
In de loop van de dag ontstaan in de warme lucht boven het noordwesten van Frankrijk de eerste buien. Gedurende de middag trekken deze buien geleidelijk richting Nederland en op dit moment lijken ze aan het einde van de middag Zeeland binnen te komen. Gedurende de avond verplaatsen de buien zich noordoostwaarts over het land.
Regionaal kunnen de buien stevig uitpakken met kans op onweer, grote hagelstenen van 2-4 cm en lokaal zware windstoten tot circa 100 km/uur. Ook kan het tijdens deze buien echt stevig doorplenzen. Lokaal kan meer dan 40 mm regen vallen. Wateroverlast is dus zeker niet uit te sluiten. Waar de meest pittige exemplaren precies gaan vallen is nog onzeker.
Woensdag minder warm
In de loop van de avond wordt het in het uiterste zuidwesten als eerste droger. In de nacht naar woensdag verlaten de buien ons land uiteindelijk via het noordwesten. Op woensdag volgt dan een vrij rustige weerdag met flink wat ruimte voor de zon. Een enkele bui behoort vooral in de ochtend nog wel tot de mogelijkheden. Van zomerse warmte is waarschijnlijk geen sprake meer.
Bron: Weeronline: Bekijk de (aankomende) onweersbuien op Buienradar