Een deel van ons leven speelt zich online af. Of dat nu je profielen op de verschillende sociale media zijn, zoals Instagram, Facebook, LinkedIn of Twitter, de toegang tot webwinkels, het gebruik van streamingsdiensten of het beheer van foto’s, filmpjes en crypto-tegoeden.
Overal bestaat je toegang uit persoonlijke gegevens en wachtwoorden die je natuurlijk geheim wilt houden. Op het moment dat je komt te overlijden, blijven deze gegevens en bestanden online beschikbaar en blijf je als het ware verder leven als je je digitale erfenis niet regelt. Tijd dus om hier eens over na te denken.
Waaruit bestaat je digitale erfenis eigenlijk?
Je digitale erfenis bestaat uit al je online accounts, schulden en tegoeden. Dus eigenlijk alles wat je online hebt aangeschaft dan wel verkregen.
Deze accounts stoppen zoals aangegeven niet bij overlijden. Je foto’s blijven aanwezig in de Cloud en je crypto-tegoeden zijn ineens van niemand als je nabestaanden niet bij het account kunnen. Het is dus belangrijk om deze online erfenis goed te regelen.
Waarom is het zo belangrijk om dit goed te regelen?
In de wet is op dit moment nog niets geregeld voor je digitale erfenis. Nu kunnen nabestaanden alleen je huis, vermogen en persoonlijke bezittingen erven. Na je dood wordt niemand eigenaar van je digitale erfenis met alle risico’s en problemen van dien. Als je niets regelt, kan het dus zo zijn dat je nabestaanden naar de rechter moeten op het moment dat ze toegang willen krijgen tot een bepaald account en de beheerder ervan niet meewerkt. Dit maakt het ingewikkeld en tijdrovend voor hen om accounts op te heffen of als ze bepaalde data nodig hebben. Veel bedrijven willen een account pas verwijderen als zij een akte van overlijden hebben ontvangen.
Vroeger bewaarde je foto’s in een fotoalbum en was het duidelijk dat dit tot de erfenis behoorde. Nu staan die foto's op een telefoon of in een account in de Cloud waar je als erfgenaam vaak helemaal niet bij kunt. Wel zo fijn voor je nabestaanden als ze hier toegang toe kunnen krijgen.
Misschien heb je een betaald account dat elke maand incasseert of een account waar je een bepaald tegoed hebt. Maak het je nabestaanden makkelijk om deze accounts stop te zetten en/of het tegoed op te vragen.
Een vervelende bijkomstigheid kan zijn dat je als nabestaande op onverwachte momenten geconfronteerd wordt met bijvoorbeeld een herinnering aan iemands werkjubileum of verjaardag als de betreffende persoon al enige tijd is overleden.
Tot slot is je digitale erfenis een makkelijke prooi voor hackers als je niets regelt.
Als er al wetgeving komt over de digitale erfenis, dan zal dat nog wel enige tijd duren. Niet alleen de Nederlandse wet moet namelijk worden aangepast, maar ook de Europese regelgeving. Voorlopig doe je er dus goed aan om zelf je digitale erfenis te regelen.
Hoe kun je je digitale erfenis regelen?
Een wachtwoordmanager, wel zo handig
Er zijn diverse website waarin je al je wachtwoorden, gebruikersnamen, toegangscodes en andere gegevens kunt opslaan. Je hoeft dan alleen de gebruikersnaam en het wachtwoord van de betreffende website (danwel app) nog maar te onthouden en daarmee heb je toegang tot alle gegevens die je nodig hebt om bij je accounts te kunnen. Het is dan wel belangrijk om hier een sterk wachtwoord voor te gebruiken. Ook hier kan de wachtwoordmanager je mee helpen. Blijft natuurlijk een risico als de website van je wachtwoordmanager wordt gehackt. Wel is het een voordeel dat de meeste wachtwoordmanagers op verschillende devices te gebruiken zijn. Voorbeelden van wachtwoordmanagers zijn: 1Password, iCloud-sleutelhanger, KeePass en LastPass.
Online na je dood: zo regel je dat
Zoals bovenstaand aangegeven is het nu voor een aantal platforms al mogelijk om aan te geven hoe je je digitale erfenis wilt regelen. In een 8,5 minuut durend filmpje legt Merijn Doggen van Bright TV uit hoe dat op dit moment kan bij Google, Apple, Microsoft, Facebook, Twitter en LinkedIn. Zeker de moeite waard om hier even naar te kijken.
Geïnteresseerd in dit onderwerp?
Mocht ik je interesse gewekt hebben en wil je je eigen digitale erfenis eens in kaart brengen, dan nodig ik je uit om de website van Buiten Afscheid te bezoek. Hier vind je dit artikel terug met een link naar het betreffende YouTube
filmpje van Merijn Doggen. Ook kun je hier een document downloaden dat je kan helpen inzicht te krijgen in je eigen situatie.