Nieuwe groene vrijwilligers hard nodig in Brabant

01 aug , 10:09 Nieuws
unnamed 2024 08 01t100914675
Provincie Noord-Brabant stelt €300.000 subsidie beschikbaar aan natuurorganisaties voor de werving van nieuwe, actieve groene vrijwilligers. Vrijwilligers spelen een cruciale rol in het beschermen van dier- en plantensoorten en hun leefgebieden, het bevorderen van de biodiversiteit en het terugdringen van effecten van klimaatverandering. Omdat de huidige vrijwilligers steeds ouder worden, is nieuwe enthousiaste aanwas hard nodig en van harte welkom. 
Iedere dag zijn er talloze vrijwilligers actief in het Brabantse landschap. Ze knippen, snoeien, tellen, beschermen, vertellen en werken samen met overheden, bedrijven, scholen zorginstellingen en andere organisaties. Nieuwe actieve groene vrijwilligers zijn nodig om ervoor te zorgen dat deze kennis behouden blijft en alle belangrijke werkzaamheden door kunnen gaan. En samen werken in en voor de Brabantse natuur is een leuke en leerzame bezigheid.
Meer actieve groene vrijwilligers
Met het driejarig project ‘Natuurverbinders Brabant’ geven Brabantse Milieufederatie, Brabants Landschap, IVN Natuureducatie, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, SoortenNL en provincie Noord-Brabant opnieuw een impuls aan groen vrijwilligerswerk. Zodat bestaande leden actieve vrijwilliger worden en nieuwe doelgroepen de groene organisaties weten te vinden. 
Gedeputeerde Hagar Roijackers (Natuur, Milieu en Brabants Programma Landelijk Gebied): “Groene vrijwilligers zijn ontzettend belangrijk voor de natuur en het landschap in Brabant. Ik ben dan ook blij dat we in Brabant actief aan de slag gaan met de werving van nieuwe, groene vrijwilligers en hoop dat ook veel jonge Brabanders enthousiast zijn om mee te doen. We maken dan ook graag gebruik van de ervaringen die zijn opgedaan in een gelijksoortig project van IVN in Limburg om te komen tot mooie resultaten in onze provincie.”
Zichtbaarheid vergroten en beter aansluiten bij wensen
Naast vergrijzing zien de natuurorganisaties een nieuwe generatie vrijwilligers met andere behoeftes. Mensen zijn steeds vaker op zoek naar kort projectmatig vrijwilligerswerk. Dat matcht niet altijd met het huidige aanbod. De natuurorganisaties gaan daarom samen met vrijwilligers onderzoeken hoe het aanbod van groen vrijwilligerswerk zichtbaarder kan worden en beter aansluit bij wat mensen tegenwoordig willen.
Marieke Wingens, projectleider IVN Natuureducatie: “Dankzij deze impuls willen we Brabanders laten ervaren dat we samen kunnen werken aan herstel van biodiversiteit. Jong en oud, wie je ook bent en waar je ook vandaan komt. Of het nu is door tegels wippen in je eigen buurt, soorten tellen op het schoolplein, landschapsbeheer uitvoeren, een voedselbosfestival organiseren of anderen leren over biodiversiteit. We combineren de kennis en bevlogenheid van de groene vrijwilligersgroepen met enthousiasme en energie van mensen die ook bij willen dragen.”
De subsidie van de provincie wordt, samen met middelen van alle natuurorganisaties, gebruikt om binnen drie jaar een toekomstbestendig groen vrijwilligersbestand op te bouwen met vrijwilligers die zich actief inzetten voor een gezond, groen en natuurrijk Brabant. Brabanders die interesse hebben kunnen meer informatie vinden op www.ivn.nl/brabant of bij de andere partnerorganisaties.