Het huidige neerslagtekort is vergelijkbaar met het jaar 1976, het droogste jaar ooit. Tuinen, akkers en natuurgebieden snakken naar een beetje water. Maar de komende 10 dagen is de kans op regen klein. Hierdoor besluit waterschap Brabantse Delta om nieuwe onttrekkingsverboden vanuit oppervlaktewater in te stellen. Deze gaan in vanaf vandaag, woensdag 14 mei 2025 om 09.00 uur.
Waarnemend dijkgraaf Rian Govers spreekt haar zorg uit over de situatie: “In 2023 en 2024 was het extreem nat. Toen hebben we gelukkig wat reserves kunnen opbouwen, we gebruiken de bodem als “spons”. We begonnen deze droge periode met een relatief hoog grondwaterpeil. Maar die voorsprong is door de afgelopen droge maanden alweer ingelopen. Dat stelt ons als waterschap voor extra uitdagingen. We bekijken de situatie hier dagelijks en nemen in samenwerking met alle betrokken partijen, waaronder de ondernemers in het gebied, afgewogen maatregelen.”
In welke gebieden is er een onttrekkingsverbod?
Het is vanaf dat tijdstip in 6 extra gebieden, niet meer toegestaan om oppervlaktewater te gebruiken voor beregening.
Met deze toevoeging is het op dit moment in 10 stroomgebieden van Brabantse Delta niet toegestaan om oppervlaktewater te gebruiken voor beregening. Zie ook de: Kaart actuele onttrekkingsverboden
Wat doet waterschap Brabantse Delta?
Je kunt ons gebied opdelen in twee delen: poldergebied en vrij afwaterend gebied. In beide gebieden nemen we verschillende maatregelen.
Op dit moment is er nog voldoende water aanwezig in de grote rivieren. Er zijn nu nog geen aanvullende maatregelen nodig.
In dit gebied zien we de (grond)waterstanden snel zakken. Dit komt doordat sloten en beken niet genoeg water kunnen vasthouden. Ook neemt de waterbehoefte door de droogte steeds verder toe.
Als waterschap werken we iedere dag aan het watersysteem van de toekomst. Dit doen we door mee te bewegen met water. Want met de klimaatverandering is één ding duidelijk, het water bepaalt. Daarom hebben we de afgelopen jaren verschillende maatregelen genomen:
Op deze manier werken we aan een watersysteem dat goed is voorbereid op meer en hevigere regenval en langere periodes van droogte.
Perceelwijzer
Voor agrarische bedrijven en andere betrokkenen is er de Perceelwijzer. Ontdek alle informatie over een specifiek agrarisch perceel in deze gratis app. Actuele en betrouwbare gegevens over onttrekkingsverboden, regenverwachting, maaiplanning, waterpeilen, waterkwaliteit en een verzoek tot beregening is er te vinden.