Van een herseninfarct naar een boek vol gebaren

09 okt , 19:16 Nieuws
pexels kevin malik 9017568
Pexels
"Vorig jaar kreeg ik een herseninfarct," vertelt Nienke Fluitman. "De angst en het gevoel van onmacht in de eerste weken gaven me de laatste zet om mijn ruwe idee voor een communicatiemethode om te zetten in een boek.
Een praktisch hulpmiddel voor mensen die (tijdelijk) hun spraakvermogen verliezen, zodat zij via gebaren kunnen communiceren. Gelukkig heb ik zelf goed kunnen herstellen, maar tijdens mijn tijd in het ziekenhuis zag ik andere patiënten die moeite hadden met spreken. De communicatie verliep vaak moeizaam. Mensen werden gefrustreerd en er ontstond verwarring. Toen dacht ik: 'Wat als ik niet meer zou kunnen praten? 'Zouden mijn gebaren dan begrepen worden door het zorgpersoneel?' Het antwoord op die vraag is nu te vinden in mijn boek: Gebaar met elkaar."
“Gebaren geven beweging, contact door beleving!”
Door gebaren te integreren in je communicatie, maak je je taal krachtiger en visueler. Dit is vooral belangrijk bij slechthorendheid of wanneer taalbegrip lastiger wordt. Het boek toont hoe iedereen kan profiteren van het gebruik van gebaren. Het maakt deel uit van de methode SeniorSigns en biedt praktische inzichten voor familieleden, mantelzorgers en professionals die omgaan met mensen met: slechthorendheid door ouderdom, Alzheimer of dementie, Afasie, Parkinson, een andere moedertaal, niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en slechthorendheid of slechtziendheid.
Wat biedt het boek?
Het boek Gebaar met elkaar bevat duidelijke instructies voor het gebruik van 220 unieke gebaren, alledaagse zinnen en praktische scenario’s. Via QR-codes in het boek krijg je toegang tot video’s met extra uitleg en oefeningen. De combinatie van theorie en praktijk maakt het mogelijk om gebaren direct toe te passen in de dagelijkse communicatie, wat zorgt voor beter contact en interactie.
Over de auteur
Nienke Fluitman (45) is een gedreven ondernemer en specialist in gebarentaal. In 2007 behaalde ze haar HBO-diploma als docent Nederlandse Gebarentaal (NGT) en sindsdien werkt ze als zelfstandig ondernemer om haar passie voor gebarentaal over te brengen. Ze ontwikkelt educatieve producten en geeft advies, workshops en trainingen aan bedrijven en zorginstellingen. Na haar herseninfarct in 2023 kreeg ze de motivatie om haar kennis en ervaring te bundelen in het boek Gebaar met elkaar.
Boekpresentatie bij Mijzo: u bent uitgenodigd!
De officiële boekpresentatie van Gebaar met elkaar vindt plaats op woensdag 16 oktober 2024 van 15.30 uur tot 17.00 uur bij Mijzo, locatie Oosterheem, Aletta Jacobspad 1, 4901 MN Oosterhout. U bent van harte welkom om aanwezig te zijn. Laat even weten of u komt. Kunt u er niet bij zijn? Dan beantwoord ik graag telefonisch of persoonlijk uw vragen op een locatie naar keuze.
Ontdek een nieuwe manier van communiceren en laat je inspireren door de kracht van gebaren!
Ga naar de website Gebaren.nl