Het plan van het kabinet om het gebruik van vochtige doekjes (met plastic) aan banden te leggen is een goed idee. “Ik moet dan wel gaan bekijken hoe ik dat bij de verzorging van mijn kinderen ga aanpakken, maar daar bedenken mijn vrouw en ik wel een list op”, vertelt dagelijks bestuurslid Wessel de Beer van waterschap Brabantse Delta met enig gevoel voor humor.
Verstoppingen
De Beer is als lid van het dagelijks bestuur verantwoordelijk voor de waterketen in Midden- en West-Brabant. “Vochtige doekjes zijn voor het waterschap sowieso een doorn in het oog. We zien ze nu nog te vaak in onze waterketen terug. De doekjes zorgen niet alleen voor verstoppingen bij mensen thuis, maar ook in onze gemalen, pompen en zuiveringen. Deze doekjes horen niet thuis in het toilet en het riool.”, aldus de bestuurder.
De doekjes zijn verantwoordelijk voor 75% van de storingen aan installaties, zoals het persstation in Bergen op Zoom en de zuivering Breda. Verstopte pompen en afsluiters en extra schoonmaakrondes zorgen voor onnodige kosten bij het waterschap. Landelijk gaat het zelfs om een schade van tussen de 22 en 55 miljoen euro, aldus een kamerbrief van staatssecretaris van I&W, Chris Jansen.
Kosten voor belastingbetaler
Schoonmaken en ontstoppen kost veel geld. Belastinggeld dat de inwoner moet betalen. Onnodig als je de vochtige doekjes gewoon bij het restafval gooit. “We staan als waterschappen al voor veel uitdagingen in het zuiveren van water: de zuiveringsnormen worden steeds hoger en er zitten steeds meer zorgwekkende stoffen in het water, denk bijvoorbeeld aan medicijnresten en PFAS. Het zuiveren van deze stoffen kost veel geld. Laten we er daarom met z'n allen voor zorgen dat ons als waterschap op die uitdagingen kunnen richten en ons niet met verstoppingen door doekjes bezig hoeven te houden. Laten we daarom met z’n allen ervoor zorgen dat we niet ook nog veel geld kwijt zijn aan het verwijderen van vochtige doekjes. Ik doe daarom nog eens de oproep om alleen de 3 P’s door het toilet te spoelen: poep, plas en PAPIER en dus geen vochtige doekjes die in de meeste gevallen plastic bevatten.”, vertelt de waterschapsbestuurder.
"Belastinggeld dat de inwoner moet betalen."