Het voelt misschien niet zo, maar de zomer is alweer bijna ten einde. De meteorologische herfst staat al voor de deur en over een week begint de eerste herfstmaand september. Kunnen we daarbij nog nazomerweer verwachten en hoe nat en koud wordt het later in de herfst? WeerOnline zet wat zaken op een rij. In een 'normale' herfst daalt de temperatuur fors.
Zo wordt het begin september overdag gemiddeld nog 21 graden en zitten we eind november nog op slechts 8 graden. In september kan het nog flink warm (na)zomerweer zijn, terwijl het in november al kan winteren. De herfst telt in De Bilt vijftien warme dagen (20 graden of meer) en drie zomerse dagen (25 graden of meer). In oktober dient de eerste vorst zich meestal aan en in totaal vriest het in de herfst vijf nachten.
De dagen worden snel korter in de herfst en het wordt ook somberder. In september schijnt de zon nog 40 procent van de daglichtperiode, in oktober zakt dit naar 36 en in november zien we de zon slechts 25procent van de tijd. Naarmate de zon kracht verliest krijgen we vaker te maken met hardnekkige bewolking of mist. In alle drie de herfstmaanden valt behoorlijk wat regen (78 mm in september, 86 in oktober en 84 in november), maar toch is er een verschil. In september zijn dit vaak nog kortdurende stevige buien, terwijl het later in de herfst vaker langdurig (mot)regent.
Door het warme weer in deze augustusmaand is de watertemperatuur van de Noordzee nu zo’n 22 graden, waar 20 graden normaal is. Na zo’n warme augustus zal de zee ook aan het begin van de herfst nog warmer zijn dan normaal. Bij wind van zee kunnen we dan ook warmer weer dan gebruikelijk verwachten. Bovendien is het in heel Europa warm geweest in augustus. Hierdoor is het Europese vasteland aan het begin van de meteorologische herfst nog warm en zal het ook bij wind vanaf land aan de warme kant zijn.
De warme Noordzee heeft ook een keerzijde. Buien en regenzones vanaf zee kunnen deze herfst meer vocht met zich meebrengen dan normaal. In de herfst valt, door de relatief warme Noordzee, normaal al veel regen in de kustgebieden en nu kan dat dus nog meer zijn. Bij onstabiel weer verdampt meer vocht dan wanneer de Noordzee een aantal graden kouder is. Hierdoor ontstaan meer en zwaardere buien. Hoe lang het effect van de warme Noordzee aanhoudt hangt af van het weerverloop. Steekt er voor langere tijd een koude noordwestelijke wind op dan zal de Noordzee geleidelijk weer afkoelen tot rond normale waarden en is het effect voorbij.
De Breda App is nu beschikbaar voor Android telefoons via de Google Play Store (Android) en in de App Store voor Apple gebruikers.