Waarom je ’s ochtends beter geen koffie kunt drinken

Foto: Pexels (CC0-Public Domain)

Veel mensen zijn van mening dat ze de dag niet goed kunnen beginnen zonder het drinken van een kopje koffie. Uit een onderzoek van Steven Miller van de Uniformed Services University of the Health Sciences in Bethesda blijkt echter dat je hierdoor niet frisser de dag begint.

Dat cafeïne ’s ochtends er niet voor zorgt dat je je energieker voelt, heeft te maken met onze hormonen. Deze doorlopen een 24-uurs cyclus. Onze biologische klok geeft op bepaalde momenten gedurende de dag bepaalde hormonen vrij. Bij cortisol, een hormoon dat er onder meer voor zorgt dat we ons alert en wakker voelen, is dat tussen acht en negen uur ’s ochtends, twaalf en een uur ’s middags en half zes en half zeven ’s avonds.

Als je op die tijdstippen een bakkie troost drinkt, zal je cortisol daar gewend aanraken, waardoor het oppeppende effect van cafeïne verdwijnt. Daarnaast zorgt het drankje ervoor dat de productie van cortisol wordt verhoogd, waardoor je biologische klok ontregeld raakt.

Maar wat is dan wel een goed moment voor het nuttigen van een bakkie troost? Op de momenten dat het cortisolniveau, en daarmee je energie, het laagst is. Dat is voor de meeste mensen tussen half tien en half twaalf in de ochtend en tussen twee uur en vijf uur in de middag.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen