Gezamenlijk aanpak woninginbraken, overvallen en straatroven succesvol

Binnen drie politiedistricten is in de eerste drie maanden van 2015 een verdere daling te zien in vergelijking met 2014. Namelijk De Baronie 13 procent (657 in 2014 naar 570 in 2015); Hart van Brabant 30 procent (647 in 2014 naar 459 in 2015) en Zeeland 22 procent minder woninginbraken (355 in 2014 naar 277 in 2015). Deze daling geldt niet voor het district De Markiezaten waar de woninginbraken opliepen van 329 (2014) naar 351 (2015).

Samenwerking

De inzet op woninginbraken – en ook op overvallen en straatroven – heeft de laatste jaren veel prioriteit gekregen. De politie-eenheid Zeeland-West-Brabant heeft de aanpak op deze delicten sindsdien verscherpt. Ook wordt nadrukkelijk samengewerkt met heel veel ketenpartners, zoals gemeenten, openbaar ministerie, buurtpreventiegroepen, verzekeraars, stichting Meld Misdaad Anoniem, woningbouwverenigingen, beveiligingsbedrijven en het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Daarbovenop blijkt de samenwerking met de burgers een belangrijke sleutel tot het succes. Plaatsvervangend politiechef Jaco van Hoorn: “Dagelijks worden we geholpen door oplettende en hulpvaardige burgers, die bij verdachte situaties onmiddellijk 112 bellen. Dat stelt ons maximaal in staat om direct te reageren als er onraad is en daders aan te houden. Wij zijn daar heel blij mee. Daarnaast richten we ons nadrukkelijk op bekende inbrekers. Wij houden deze mensen met nadruk in de gaten.”

Politiedistrict De Baronie

In het district De Baronie is de daling in de eerste drie maanden van 2015 13 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2014. In de omgeving van Oosterhout en Geertruidenberg werden eind 2014 en begin van dit jaar meer woninginbraken waargenomen. Door gezamenlijke extra inspanningen is vanaf maart een voorzichtige daling te zien. De woninginbraken in de gemeenten Aalburg, Drimmelen en Woudrichem vinden heel verspreid over vele dorpen plaats. De politie roept inwoners van deze streek op extra alert te zijn. Ziet u een verdachte situatie? Bel onmiddellijk 112.

Politiedistrict Hart van Brabant

In het politiedistrict Hart van Brabant is sprake van een verdere daling van 30 procent in de eerste drie maanden van dit jaar. Het aantal woninginbraken in Tilburg en de wijde omgeving neemt verder af, al is iedere woninginbraak er nog een teveel. Waar vorig jaar veel woninginbraken plaatsvonden in de gemeente Waalwijk is nu te zien dat het aantal inbraken in 2015 (40) is gehalveerd ten opzichte van dezelfde periode in 2014 (79).

Politiedistrict De Markiezaten

In 2015 is in deze regio een enigszins stijgende trend zichtbaar van zes procent ten opzichte van dezelfde periode in 2014. De politie denkt dat diverse daders van elders komen. De nieuwe snelweg A4 en de bestaande A17 spelen hierbij vermoedelijk een rol. Gelukkig is in de maart, in tegenstelling tot de maanden daarvoor, sprake van een daling in de gemeente Moerdijk. De aanhouding van een man uit Zevenbergen zal hier mogelijk een rol in spelen. De politie verdenkt hem van minimaal veertien inbraken. Het werkelijke aantal ligt vermoedelijk hoger. Aandachtspunt is de toename van het aantal woninginbraken in de gemeente Roosendaal. De politie heeft onmiddellijk, samen met de gemeente en andere partners, enkele acties ondernomen om de inbraken tegen te gaan.

Politiedistrict Zeeland

In het politiedistrict Zeeland is sprake van een verdere daling van 22 procent in de eerste drie maanden van dit jaar. Vorig jaar was de daling al 30 procent. In de gemeente Reimerswaal is momenteel sprake van een stijging. Waarschijnlijk is de Rijksweg A58 hierop van invloed. De snelweg is een gemakkelijke aan- en afvoerweg voor potentiƫle daders van buiten Zeeland. Daarnaast vallen de inbraken in recreatiewoningen op.

Altijd op de hoogte van het laatste Breda Nieuws? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden