Rotterdam – Verdachte aangehouden voor overval postkantoor Avenue Concordia

Het postkantoor aan de Avenue Concordia werd op zaterdag 27 augustus 2011 omstreeks 14:00 uur overvallen door twee mannen. Zij drongen via het dak het postkantoor binnen. Daar werden twee medewerkers en een klant vastgehouden en met een mes en een vuurwapen bedreigd. Vervolgens gingen de mannen er, wederom via het dak, met een geldbedrag uit de kluis vandoor, hierbij werden de medewerkers vastgebonden achtergelaten. Voor deze zaak werd al eerder een 20-jarige man aangehouden en veroordeeld.

Onderzoek
Tijdens het forensische onderzoek in het postkantoor trof de politie onder andere een DNA-spoor aan. Dat spoor bleek na onderzoek te matchen met een zogenaamd ‘DNA-cluster’. Een DNA-cluster is een serie van minimaal vijf overvallen welke op soortgelijke wijze zijn gepleegd. In dit geval kwam hetzelfde DNA profiel naar boven bij een overval op een postkantoor aan de Burgemeester Boumanlaan op 1 oktober 2005 alsook bij een overval op de Lidl aan de Groenstraat in Prinsenbeek op 12 oktober 2005, een overval op het Grenswisselkantoor in Den Haag van 2 juli 2007 en tot slot bij een overval op het postkantoor aan de Binnenhof in Rotterdam op 5 juni 2009. Helaas was er niet direct een match met een verdachte.

Het was eind 2011 toen uit onderzoek naar voren kwam dat een 44-jarige man was aan te merken als verdachte van deze vijf overvallen. De verdenking was echter onvoldoende om direct tot aanhouding over te gaan. Met name omdat van deze man geen DNA in de databank aanwezig was.

In 2012 werd het uiteindelijk mogelijk om een DNA verwantschapsonderzoek te doen. Het gevonden DNA-cluster werd daarop vergeleken met een broer van de verdachte waarvan wél DNA in de databank aanwezig was. Uit dit onderzoek bleek dat er zeker een familierelatie was. De verdenking werd daarmee sterker en volgde er toestemming om hem aan te houden.

Aanhouding
Helaas was de verdachte kort na de laatste overval naar de Dominicaanse Republiek gevlucht. Een land waarmee Nederland geen uitleveringsverdrag heeft. Uiteindelijk keerde de verdachte terug en kon hij in België worden aangehouden Op 13 mei werd hij overgeleverd aan Nederland..Op donderdag 27 mei heeft de raadkamer van de rechtbank de man voor 30 dagen langer vastgezet.

Altijd op de hoogte van het laatste Breda Nieuws? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden