Het zorgcentrum Elisabeth in de Leuvenaarstraat was zaterdag het decor voor het Breda Media Debat. Het debat begon rustig, maar kwam uiteindelijk steeds meer tot leven. Zo werd de VVD ervan beschuldigd mensen in de bijstand te willen straffen en sprak Paul de Jong (Bredase Stadspartij) over een Bredaas ‘partijkartel’.
Dertien partijen streden om de gunst van de kiezer, waaronder veel nieuwe partijen. Dat grote aantal zorgde ervoor dat de zaal vol zat met aanhangers die schuursponsjes, flyers en zelfs minizaklampjes uitdeelden. Dat moet de Bredanaar over de streep trekken, maar juist zij leken de weg naar de Leuvenaarstraat niet te hebben gevonden: bijna iedereen in het publiek droeg een fel partijsjaaltje. In totaal werd er gedebatteerd over zes stellingen, waar per ronde enkele partijen met elkaar over in discussie gingen.
Het debat werd afgetrapt met een belangrijk verkiezingsonderwerp: het nieuwe afvalsysteem. Dat Bredanaars daar verdeeld over denken, bleek wel uit de verschillende meningen van de lijsttrekkers. Tim van het Hof (D66) en Miriam Haagh (PvdA) onderstreepten samen het belang voor een milieuvriendelijk afvalsysteem. Peter Vissers (Breda ’97) wilde vooral duidelijk maken dat dit nu niet goed werkt. Mensen beter voorlichten en GFT-afval vaker ophalen, is de oplossing van PvdA en D66. ‘We moeten hier meer tijd in investeren, zodat in meer wijken duidelijk is wat dit beleid voor mensen betekent’, stelde Haagh voor.
Dit begin verliep nog rustig, maar naarmate het debat vorderde reageerden de debaters steeds feller op elkaar. Bijvoorbeeld bij de stelling over de tegenprestatie van mensen in de bijstand. Thierry Aartsen van de VVD vindt dat het klaar moet zijn met de ‘slappe hap’ van het huidige beleid en dat Bredanaars in de bijstand zich nuttig kunnen maken door bijvoorbeeld het veld van NAC sneeuwvrij te maken. Het college moet volgens hem streng durven zijn als iemand weigert een tegenprestatie te leveren, bijvoorbeeld door te korten op de bijstand. PvdA en 50PLUS vinden dat de VVD mensen in de bijstand vooral wil straffen. ‘Sommigen in de bijstand lanterfanten, maar velen niet’, stelde Joep Taks (50PLUS). Samen vinden ze dat werken in de bijstand moet voorbereiden op een echte baan.
Op het einde ging Paul de Jong nog los op de individuele belangen die sommige partijen zouden hebben en het ‘partijkartel’ dat in de Bredase politiek zou bestaan. De afgelopen raadsperiode splitsten leden van enkele partijen zich af. Ook daardoor weken sommige lijsttrekkers af van de stelling. Toch bleef de sfeer gezellig en ging iedereen op het einde samen op de foto.
Het Breda Media Debat van BN DeStem, BredaNu en BredaVandaag wordt zondagavond 4 maart op televisie uitgezonden door BredaNu om 20:00 uur.