Dit was het Bredaas Kamerdebat, in tweets

Foto: Breda Nieuws

Het Bredaas Kamerdebat is zojuist afgelopen, waarin acht Bredase kandidaten van vijf partijen de degens kruisten over onderwerpen als zorg, onderwijs, economie en veiligheid. Dit debat was live te volgen via een livestream op Facebook en een liveblog op Twitter. Hieronder vind je een aantal van de belangrijkste momenten van het debat terug, in tweets.

1. Kandidaten stelden zich eerst voor, en hadden het over het belang van Bredase Kamerleden.

2. Daarna volgde de eerste stelling, over de huizenmarkt.

3. Daan de Neef van de VVD was het verrassend eens met de SP. Maar alleen als het gaat om ‘bouwen, bouwen, bouwen.’

4. Geen enkele partij zit in ieder geval te wachten op volledige regie uit de Hofstad.

5. Tot slot verschilden coalitiepartners VVD en D66 van mening over de verhuurdersheffing die wooncorporaties betalen. En over de halvering van de veestapel die de Democraten voorstaan.

6. Daarna verschoof de discussie naar het onderwijs. De partijen debatteerden over de afschaffing van het leenstelsel.

7. Er waren twee docenten in het midden van de kandidaten. Michel Verschuren van de SP was wat teleurgesteld in zijn D66-collega, wiens partij in de coalitie zit en de degens kruiste met het CDA – ook een coalitiegenoot.

8. Als docent heeft Verschuren een eigen blik op onderwijs. Voormalig SP Breda-fractievoorzitter Bas Maes vroeg naar zijn perspectief.

9. Op naar de volgende stelling: over veiligheid. Moet er meer blauw op straat? Volgens D66 zijn er meer oplossingen. En Van Drunen (PvdA) vond het maar niks dat de Hoge Vucht in de stelling ‘weer als probleemwijk wordt weggezet’.

10. De laatste stelling ging over de steun die het kabinet geeft aan ondernemers. Is dat eigenlijk wel genoeg? De linkse Bredase kandidaten vinden van niet.

11. Caspar Rutten van het CDA, zelf ondernemer, vond dat er wat af te dingen valt op deze kritiek van de oppositie. Volgens hem willen ‘linkse partijen overal geld vandaan halen voor leuke dingen en publieke plannen’.

12. Het ervaren Kamerlid Kuiken (PvdA) wil meer perspectief. Zo wil ze een steunpakket voor na de crisis.

13. Dat gesprek samen aangaan, bleek een terugkerend thema. Dat viel ook de debatleider op.

14. Iedereen bedankt voor het lezen en volgen. Wat vonden jullie van het debat? Laat het vooral weten op onze Twitter- en Facebookpagina!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen