NAC-historie: NAC – VVV venlo

Foto: Wikimedia Commons

NAC Breda is niet goed uit de startblokken gekomen na de winterstop. Het team van Vreven ging met 1-0 onderuit bij gastheer PEC Zwolle. Op zich geen schande, alleen had er meer ingezeten. Hoe dan ook, NAC kan zich komende zaterdag herstellen tijdens het eerste avondje NAC van 2018. Dan ontvangen de Bredanaars VVV Venlo. Een graag geziene tegenstander.

Ondanks dat NAC de laatste drie thuiswedstrijden niet werden gewonnen tegen de Venlonaren (0-0, 0-1 en 0-2) , heeft het niet veel te duchten van VVV. Van de vijftien wedstrijden die NAC in Eredivisie speelde tegen Venlo, won NAC er twaalf. Slechts eenmaal verloor NAC. Dat was in 1978, het werd toen 0-2. Tegen geen enkel ander team heeft NAC een hoger winstpercentage.

De vergeten goal
Begin in Breda over de nacompetitie van 1991 en je voelt de pijn van die ene dag in juni weer. ,,Onze beste wedstrijd van het jaar op de meest verschrikkelijk dag van allemaal”, zei Ton Lokhoff later.
Na het winnen van de poule met FC Zwolle en AZ (twee thuiszeges en twee gelijke spelen) nam NAC het in de finale van de nacompetitie op tegen VVV. Zondag 9 juni wonnen de Limburgers de thuiswedstrijd met 1-0. Drie dagen later is heel Breda uitgelopen voor het duel van de waarheid.

VVV wordt van de mat gespeeld. Lokhoff, in de winterstop overgekomen van Feyenoord, scoort in de 29ste minuut de 1-0 en kort na rust ontploft het NAC-stadion bij de 2-0 van John Smit. Een kwartier lang zweeft iedereen richting de zevende hemel. Dan gebeurt het: Jay Driessen schiet volkomen onverwacht de 2-1 binnen. NAC knakt en niemand in Breda is de naam vergeten van de man die de droom op die 12de juni aan barrels schoot.

Het meest bizarre van die wedstrijd is de 3-1 Of beter gezegd, het had volgens Ton Cornelissen de 3-1 moeten zijn. Volgens hem was zijn doelpunt gewoon geldig. Echt is het niet mogelijk om het doelpunt terug te kijken, omdat het doelpunt nooit is uitgezonden en NAC de beelden niet heeft gekregen.

Herkansing Play-offs
In het seizoen 2015/2016 stonden NAC en VVV-Venlo opnieuw tegenover elkaar in de Play-offs voor promotie naar de Eredivisie. NAC had in het eerste duel alle geluk van de wereld. Paal, lat en Ten Rouwelaar zorgde er voor dat dat Venlo niet kon scoren. NAC deed dat wel. Fernadez scoorde uit de enige kans die NAC die wedstrijd kreeg. Kenmerkend voor de wedstrijd was de karatetrap van Joeri Kamps. Normaal krijg je een rode kaart, maar hij kwam met niks weg. De reactie van de middenvelder was nog mooier: “Dan moet je maar op dammen gaan.” De wedstrijd in Breda eindigde in een simpele overwinning van NAC: het werd 3-0.

Dossier: NAC Breda
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen