Hermen Kobus wint GTC Rally

Onder stralende weersomstandigheden en enorme publieke belangstelling ging zaterdagmiddag op Breda International Airport de GTC Rally van start.

Met ruim 100 deelnemende equipes, een compact tijdschema en een groots opgezet festival bood de organisatie een nieuw concept, waarbij veel spektakel werd geboden. Met wederom een groot aantal R5 auto’s van drie verschillende merken was ook de Eurol R5 Rally Challenge goed vertegenwoordigd. Direct vanaf de start ontspon zich een fel secondenspel tussen de eerste 3 startnummers: Hermen Kobus (Skoda), Bob de Jong (Hyundai) en Hans Weijs jr. (Ford) kwamen maar met één doel naar de GTC Rally: de overall zege in deze Brabantse klassieker! Na drie klassementsproeven, waarvan er twee door Hermen Kobus en een door Bob de Jong werden gewonnen, was de marge minimaal. Maar op KP4 werd de GTC Rally van elke spanning beroofd toen Hans Weijs jr. en Bob de Jong de strijd moesten staken na een onfortuinlijke passage van een groot gat in het zandpad direct na de start. Daarna kon Hermen Kobus vrijwel zonder druk naar zijn eerste zege in de GTC Rally rijden en zo zijn leidende positie in de Eurol R5 Rally Challenge verstevigen.

De GTC Rally telde dit jaar 12 klassementsproeven, met uiteraard zaterdagavond de beruchte proef ‘Achtmaal’, die driemaal verreden moest worden. Hermen Kobus, die onlangs met zijn Skoda R5 nog schitterde in de befaamde Rally van Ieper, gaf een vervolg aan zijn recente goede prestaties en begon met twee snelste tijden. Bob de Jong, de winnaar van vorig jaar, was op KP3 het snelste en bezette met zijn Hyundai na 3 proeven de tweede plaats op 1,3 seconden achter Kobus. Hans Weijs jr. (Ford) volgde op slechts 1,5 seconde op plaats drie en zo werd de verwachte strijd tussen deze drie matadoren een feit en leek de GTC Rally een machtig vervolg te krijgen in de late middag en de avond. Maar helaas vonden Weijs en De Jong direct na de start van KP4 hun Waterloo, door een enorm gat in een zandpad op Breda International Airport. Beiden maakten een jump en landden hard op de neus van hun auto, waardoor de radiator lek raakte. Bij Hans Weijs leidde dat meteen tot koelingsproblemen en een vastgelopen motor; Bob de Jong kon zijn motor tijdig afzetten en voorkwam zo erger. De spanning was in een keer weg en Hermen Kobus leek onbedreigd naar de zege te rijden; maar ook hij verloor nog kostbare tijd toen hij zich op Achtmaal verremde. Hij herstelde zich echter goed en pakte zo de tweede achtereenvolgende en welverdiende overwinning in de Eurol R5 Rally Challenge, waarin hij nu soeverein aan de leiding staat.

Uitslag GTC Rally

  1. Hermen Kobus (Skoda – Nijmegen)
  2. Kevin van Deijne (Ford – Zeeland)
  3. Esben Hegelund (Skoda – Hadsten, Denemarken)
  4. Melissa Debackere (Skoda – Wervik, België)
  5. Henk Vossen (Ford – Tegelen)

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden