Presentatie eerste kilometers Vuelta 2020 etappe Breda-Breda

Foto: Edwin van den Heijkant

Op 16 augustus 2020 is het zover. De elite van het profwielerpeloton strijkt neer in Breda om te starten voor de 3de etappe van de Vuelta 2020 en een kleine 200 kilometer later ook te finishen. Breda heeft een Spaans verleden en dat heeft de gemeente Breda ertoe gebracht de start van de Vuelta naar West-Brabant te halen.

Wethouder Daan Quaars geeft alle credits aan zijn voorganger Paul de Beer die zich jarenlang heeft ingezet om de start van een etappe van een grote wielerronde naar Breda te halen. Nu is het een kwestie om de voorzet van Paul de Beer fraai binnen te koppen. De enthousiaste Quaars is er alles aan gelegen om dat ook te doen. De ideeën zijn legio om er komende zomer een waar sportfeest van te maken.

Op deze zonnige herfstdag vertrekt een pelotonnetje van pers en genodigden vanaf het Kasteelplein om de eerste kilometers van de etappe Breda-Breda te fietsen. Straks zal de profkaravaan starten vanaf het KMA terrein richting de Grote Kerk om vervolgens met de fiets door dit Bredaas historisch heiligdom te rijden. Via de Havermarkt, het Spanjaardsgat, langs de singels van Breda en het Mastbos zal in het Ginneken het officiële startschot klinken voor de 3de etappe van de Vuelta editie 2020.

Wethouder Daan Quaars vertelt enthousiast over de link van Breda en de Spanjaarden. Daarbij wordt hij bijgestaan door de voorzitter van Stichting de Grote Kerk. Het enthousiasme van beide heren wordt omarmd door de aanwezigen als blijkt dat de renners straks – net als vandaag – met de fiets door de Grote Kerk gaan rijden. Binnen worden de verhalen levend. Het beeld dat komende zomer bijna 200 profrenners door de Grote Kerk fietsen maakt het even uniek als bijzonder.

Tijdens de resterende kilometers naar het Ginneken delen de aanwezigen hun liefde en passie over wielrennen. Iedereen is het er over eens. In het weekend van 15 en 16 augustus moet het 1 groot wielerfeest worden in Breda en de omliggende dorpen. Er zijn al wat ideeën geopperd bij de wethouder en daar zijn er vandaag weer een aantal aan toegevoegd.

Op de Ginnekenmarkt wordt het persmoment afgesloten op een passende wijze. Daan Quaars overhandigt het gesigneerde shirt van de winnaar van de Vuelta editie 2018, Simon Yates, aan wethouder Van Raak van de gemeente Alphen-Chaam. Daarmee wordt de samenwerking bezegeld van de deelnemende Brabantse gemeentes die het mogelijk hebben gemaakt om een etappe van een grote wielerronde naar deze regio te halen.

Het zonnetje schijnt nog altijd vriendelijk. De aanwezigen van vandaag zijn het erover eens. Met een zomerzon wordt het op 16 augustus 2020 het grootste wielerfeest dat Breda ooit in haar historie heeft mogen organiseren binnen de stadsgrenzen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen