Judogrootmeesters in de Baronie

Foto: Bliemer Arashi

Zaterdag 23 april organiseerde Bliemer Arashi Sport in de Baronie voor senioren judoka’s de 1e Busen judostage. Verschillende judogrootmeesters waren uitgenodigd om Busen judo te doceren. Het Busen judo is een stroming die vanaf het begin in Nederland is onderwezen. Judoka’s uit Zuid-Holland, Zeeland, Limburg en Brabant hadden zich ingeschreven en hiermee was de Markkant sportzaal in Oosterhout helemaal vol.

Bliemer Arashi Sport wil graag een steentje bijdragen aan de promotie van judo en in bijzonder het Busen judo. Het Busen judo is dynamisch en traditioneel. Men probeert in Nederland en omgeving deze vorm vast te houden, zoals deze altijd was. Busen kata (vormen) hebben een directe toepasbare link met wedstrijden en martial arts.

Op zaterdagmiddag waren 4 grootmeesters uitgenodigd om Busen judo aan te bieden. Vorige week nog in St. Petersburg als coach van de junioren, Gé vd. Elshout 7e dan uit Rotterdam, had de leiding. Hij werd bijgestaan door de hoofdtrainer van JV De Kroeven uit Roosendaal, Piet de Jong 7e dan, Bert Wijkman 6e dan en hoofdtrainer bij Judoclub Made, Ruud Oostlander 5e dan uit Hoogvliet en trainer van Arashi Rinus Bliemer.

Tijdens de inleiding werd meteen de groep in beweging gezet met een methodiek voor een moeilijke beenworp. Na de inleiding konden de deelnemers kiezen uit 4 verschillende kata bij verschillende leraren. De vormen van werpen en overnames kwamen tijdens deze methodiek aan bod. Bij de andere grootmeesters ging het meestal om de klassieke vormen van de zelfverdediging en samourai-technieken.

Na verschillende demonstraties werd afgesloten met Ne-waza (grondwerk), want judo is veel meer dan kata/vormen. Na de 2-uur durende stage werd grootmeester Piet de Jong nog even naar voren gehaald voor een kleinigheidje, omdat deze 7e danhouder vorige week 75 jaar is geworden. Hij is een voorbeeld voor velen, omdat hij nog steeds fit is en op de mat staat. In Brabant zijn verschillende plaatsen/trainers waar men op niveau Busen judo kan trainen/bestuderen. Breda, Oosterhout, Made, Roosendaal, Halsteren, Kaatsheuvel, Goirle, etc.

Meer info voor judo www.budokwaiarashi.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen