Ijzersterk NAC grijpt naast periodetitel en laat bomvol stadion in ongeloof achter

11 dec 2015, 23:40 Sport
student 849825 1920
NAC - GA Eagles stond vooral in het teken van het NAC drieluik. Ten eerste de periodetitel als kroon op een goede reeks wedstrijden. Als goede tweede de viering van 40 jaar "avondje NAC" . En dan ook nog als nummer drie het record aantal toeschouwers in de Jupiler League ooit binnen halen. Het liep anders omdat NAC de bal simpelweg niet tussen de palen van keeper Zwarthoed van de Eagles kreeg.
Gretig NAC weet veldoverwicht niet te verzilveren
NAC begon gretig. De ploeg benutte de flanken goed, speelde in hoog tempo en wist de Eagles bij vlagen flink op te jagen. Dit resulteerde in goede kansen voor Seuntjens, die een schot na een solo zag gestopt door Zwarthoed (9") en Suk (20") die zijn schuiver net naast zag gaan. De ploeg van Dijkhuizen wist elkaar goed te vinden en dat resulteerde in een mooie kopgoal van Ars (23') die afgekeurd werd wegens buitenspel. NAC geloofde in de overwinning en die leek er ook wel te gaan komen na de kansen die vlak voor rust nog kwamen voor Seuntjens en Ars (kopbal uit de kruising gehaald door Zwarthoed 45").
Bloedstollende thriller in een "echt avondje NAC"
Na een prachtige slalom van Gorter (47") en een eerste goede kans voor van Overbeek van Go Ahead (49") speelde NAC wat slordiger. Eagles topscorer Kogel wist hier van te profiteren door de 0-1 binnen te tikken nadat ten Rouwelaar een kopbal uit de kruising had gehaald. NAC wist wat het te doen stond om de periodetitel veilig te stellen. Alle schroom werd afgeworpen met een regen van kansen tot gevolg. Ars legde als kaatsende spits de ballen panklaar voor opkomende medespelers. Kansen van Lazic (66"), Matic (68"), Suk (70"), Seuntjens (78") werden met kunst en vliegwerk door Zwarthoed en zijn verdedigers weggewerkt. De Eagles speelde vaak op het randje van het toelaatbare wat resulteerde in 2 keer geel voor Tom Daemen (80"). Het kookpunt werd bereikt toen ten Rouwelaar alle zeilen moest bijzetten om in de 69e minuut de bijna 0-2 van van Overbeek uit de kruising te plukken. De laatste twintig minuten waren weer voor NAC. De verbeten doelpogingen konden wederom het net van Zwarthoed niet laten bollen. Het publiek stond massaal achter de ploeg en zag zelfs de ingevallen Kevin Brands een kans missen die hij normaal met zijn ogen dicht tussen de palen knalt. Tot de laatste seconde bleef het spannend in het kolkende NAC stadion. Een avondje NAC met veel electriciteit in de lucht en onvoorwaardelijke steun van de fantastische supporters liep op zijn eind. De tijd begon te dringen. Na het eindsignaal, met de 0-1 nog steeds op het scorebord, ging er een siddering door het stadion.
Pijnlijk maar toch
Het doet pijn omdat de periodetitel zo dichtbij en vooral zo verdiend was. Het mocht niet zo zijn maar dit NAC zal ook in de tweede seizoenshelft een rol van betekenis blijven spelen in de Jupiler League. Morgen is er weer een dag. Oh ja, en met 17.800 toeschouwers heeft NAC het record aller tijden, maar dat is een schrale troost.