NAC-historie: Europees voetbal voor NAC via Groningen

23 feb 2018, 18:10 Sport
Afgelopen zaterdag werd NAC van het kastje naar muur gespeeld door AZ. Geen schande, want de ploeg uit Alkmaar bezet de 3 e plaats in Eredivisie. NAC hoefde ook niet persé te winnen. Dat geldt wel voor de uitwedstrijd tegen FC Groningen. Het verschil tussen beide clubs bedraagt vier punten. Bij winst kan NAC uitlopen op de concurrenten.
NAC Breda haalde in 2018 zeven punten (2 winst, 1gelijk), terwijl Groningen het jaar een stuk slechter is begonnen (4 gelijk, 2 verloren). De ploeg van Ernst Faber wacht nog steeds op zijn eerste winst in het nieuwe kalenderjaar.
Het goede nieuws voor NAC is dat Groningen onder Faber maar een keer van een promovendus won (van de zeven wedstrijden). In die wedstrijden hield de ploeg uit Groningen geen enkele keer het doel schoon. Aan de andere kant is het NAC nog nooit gelukt om in één seizoen twee keer van de Noordelingen te winnen.
Europees voetbal
We gaan even een stukje terug in de tijd. In het seizoen 2008/2009 haalde NAC Breda de play-offs voor Europees voetbal. In de eerste ronde werd Feyenoord verslagen door NAC, terwijl Groningen afrekende met FC Utrecht.
In de finale troffen NAC en Groningen elkaar. Het eerste duel eindigde in 1-1, dankzij een doelpunt van Idabdelhay in de laatste minuut. In Groningen maakte NAC het af. Amoah en Feher zorgde voor een 0-2 overwinning, waardoor het team van Maaskant Europees voetbal ging spelen.
Huidige vorm FC Groningen
Beide teams bivakkeren een beetje onderin in de Eredivisie. FC Groningen staat op een dertiende plaats met vier punten meer dan NAC, de nummer vijftien. NAC kan bij winst inlopen op Groningen, terwijl het team van Faber bij winst zich zo goed als veilig heeft gespeeld.
FC Groningen kent dus een bijzonder moeilijke start in 2018. De resultaten zijn niet goed en intern loopt het niet lekker. Spelers als Mahi, Veldwijk en Idrissi zorgde voor veel problemen bij de club uit het Noorden. Van de twee laatstgenoemde zal NAC vanavond geen last hebben. Veldwijk is naar het tweede team gezet en Idrissi maakte de overstap naar AZ.
Daarnaast is het publiek (dat er nog zit) helemaal klaar met Faber. Ze vinden het een waardeloze trainer zonder uitstraling en zwaaien voortdurend met witte zakdoekjes. Het resulteert in een vertrek van Faber aan het eind van het seizoen.