Een persoonlijke noot bij afscheid – Cordis Uitvaart

Foto:

Muziek, er is misschien wel niks persoonlijkers dan dat! Waar voor de een ‘Music was my first love’ geldt, die de hele dag muziek aan staan en een Spotify bibliotheek heeft waar je u-tegen zegt, zijn er ook mensen die hélemaal niks met muziek hebben, waar zelfs in huis of in de auto een radiostilte hangt. Ja, die mensen zijn er ook. Ik kan het me nauwelijks voorstellen, want muziek hoort ook bij mij. Music is definitely my first love. Die muziek-smaak is dan ook heel divers en gaat van links naar rechts. Ja hoor, die ook! Snollebollekes is ook welkom, zeker als de sfeer wat losjes wordt. Daarnaast kan ik echt genieten van mooie piano- en klassieke stukken, hits uit de jaren 80-90, muziek van nu etc. Er zit niet echt een lijn in, als het de juiste snaar maar raakt.

Muziek bij uitvaart

Dat is nu juist zo lastig aan muziek. Muziek is heel persoonlijk en een en al emotie. Muziek is ook onlosmakelijk verbonden met een uitvaart. Maar welke muziek kies je daarbij? Dat is soms een lastig vraagstuk als de overledene zelf geen duidelijke wensen heeft aangegeven, of iemand is die bij categorie 2 hoort en niets met muziek had. Toch kun je nog altijd muziek kiezen die de juiste snaar raakt bij zijn of haar dierbaren of nummers van de uitvaart-lijsten. Daar zitten ook echt, zeker van de laatste jaren, mooie liedjes bij.

Live muziek

Wat absoluut meerwaarde heeft bij een ceremonie is live muziek. Dit maakt de beleving heel speciaal. Dat kan natuurlijk een professionele muzikant zijn die je inhuurt, maar dit kan ook iemand uit de familie- en of vriendenkring doen. Het is prachtig als je het aandurft om dit als laatste eerbetoon voor iemand die je dierbaar is te doen. Er ligt natuurlijk wel een druk op, mocht het live niet lukken, dan kun je natuurlijk altijd een back-up hebben door het van te voren te spelen en op te nemen. Op de uitvaart kan het dan via de schermen met beeld, of via de muziekinstallatie worden afgespeeld.

Persoonlijke noot

Muziek bij een ceremonie is vaak een persoonlijke noot. Je kunt veel aflezen (horen) aan de keuze van de muziek en hoe dit past bij het leven van de overledene. Je kunt met de muziek ervoor kiezen zijn/haar verhaal te vertellen. Gemiddeld kies je zo 6 muzieknummers uit voor een uitvaart, soms meer of minder. Het ligt eraan hoe lang de ceremonie duurt en hoeveel sprekers er zijn. Als uitvaartverzorger en afscheidsbegeleider adviseer ik hoe je een mooie balans kunt houden.

Tip: maak in #spotify een lijst aan ‘Afscheid’, zet hier nummers die je mooi vindt en die wat jou betreft op een toekomstig afscheid gedraaid mogen worden. Deze lijst is waarschijnlijk in beweging, soms gaat er wat weg en komt er wat anders voor terug. Tijdens een borreltje is het makkelijker om onder het luisteren naar muziek te zeggen: “hé, deze is mooi, die mag op mijn afscheidslijstje”, met een knipoog. Op deze manier erover praten, maakt het nét wat luchtiger en makkelijker. Hiermee bespaar je jouw dierbaren wel echt een hoop kopzorgen als dit lijstje bij hen bekend is.

Denk ook aan redenen waarom dat nummer speciaal voor je is. Was het bijvoorbeeld het eerste concert of festival waar je ooit heen bent geweest, of was het jullie nummer van de openingsdans op je huwelijksdag? Met andere woorden, welke herinneringen en gevoel maken dit nummer bij je los… want herinneringen en emoties, daar draait het om bij afscheid nemen… en het voegt echt een persoonlijke noot toe aan je afscheid. Daarnaast kan muziek voor jouw naasten ook na het afscheid nog een helende en troostende werking hebben.

Spotify lijst met verzamelde muziek voor bij afscheid

Wilt u meer weten over uitvaartmogelijkheden en/of muziek?

Maak een vrijblijvende afspraak om uw uitvaartwensen te bespreken. Neem gerust contact met Patricia Notting van Cordis Uitvaart op via 06-506 30107 of [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen