De vervanging van de VAR-verklaring

02 apr 2016, 18:41 Zakelijk
zzp werken laptop
Pexels / publiek domein

De VAR-verklaring is per 1 mei verleden tijd. We heten op deze dag de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) welkom. Voor zzp’ers die hiermee werken, verandert het een en ander. Lees hier, op de Dag van de ZZP’er, hoe de vork precies in de steel zit.

Een zzp’er en opdrachtgever kunnen voortaan via een modelovereenkomst duidelijkheid scheppen over de werkrelatie die zij hebben. Met zo’n overeenkomst weten zzp’ers zeker dat ze niet in verkapte loondienst zijn, het is overigens in geen geval verplicht om te gebruiken. “Vaak is hier ook geen twijfel over. Zo is het voor een schilder die iedere dag de buitenkant van een ander huis schildert, niet relevant om zo’n overeenkomst te gebruiken. Het is duidelijk dat hij niet in dienst is bij iemand”, aldus woordvoerder van de Belastingdienst Rinske Wieman.

Misbruik van opdrachtgevers uitbannen

Ook de VAR-verklaring was om duidelijkheid te scheppen tussen opdrachtgever en zzp’er. Waarom is dan de wet DBA in het leven geroepen? “De regels over of je wel of niet in loondienst bent, veranderen niet, maar de positie van zzp’ers wordt met de wet versterkt”, aldus Wieman. “Momenteel liggen de risico’s alleen bij de zelfstandige ondernemer en niet bij de opdrachtgever. Als achteraf blijkt dat de zzp’er in verkapt dienstverband heeft gewerkt, krijgt de desbetreffende persoon een aanslag op de inkomstenbelasting die hierbij past en kan hij het recht op ondernemersaftrek verliezen.” Omdat de risico’s niet voor de werkgevers zijn, kunnen ze hier misbruik van maken. Die kans bestaat, want als een vaste medewerker als zzp’er aan de slag gaat, hoeven opdrachtgevers geen loonbelasting en de premie voor volksverzekeringen te betalen. Wieman: “Vanaf 1 mei zijn de consequenties voor het overtreden van de regels echter voor zowel de opdrachtgever als zzp’er. Met de wet DBA zijn beide partijen verantwoordelijk voor de eigen belasting en premieverlichting. Daarnaast kan de zzp’er, als achteraf blijkt dat er toch sprake is van loondienst, nog wel aanspraak maken op een uitkering bij bijvoorbeeld ziekte, dat kan bij de VAR-verklaring niet.”

De belastingdienst heeft ook baat bij de wetswijziging. “Er waren 500.000 verschillende VAR-verklaringen, een hele papierwinkel dus. Nu zijn er slechts zo’n tien verschillende modelovereenkomsten en uiteindelijk zullen het er hooguit enkele tientallen zijn. Naast dat dat voor ons makkelijker is om te controleren, is het voor zzp’ers ook helderder”, aldus Wieman.

Aan de slag

Goed, we weten nu waarom de wet DBA zijn opwachting maakt, maar wat moet je doen als zzp’er als je zo’n modelovereenkomst wilt gebruiken?

  • Beslis samen met de opdrachtgever of een modelovereenkomst nodig is. Dat is alleen het geval als er twijfel bestaat over of je in loondienst werkt of niet en is in geen geval verplicht.
  • Op de website van de Belasting staan verschillende modelovereenkomsten die geschikt zijn voor alle type opdrachten, ongeacht de branche of het beroep. Kies een overeenkomst die past bij jouw situatie. Wil of kan je toch geen gebruik maken van een modelovereenkomst? Leg dan een eigen overeenkomst voor aan de Belastingdienst.
  • Het is mogelijk om delen van de gekozen modelovereenkomst aan te passen naar jouw wensen. Alleen aan de geel gemarkeerde bepalingen mag niks gewijzigd worden. Deze teksten zorgen voor de zekerheid dat je niet in loondienst bent. Het is niet nodig om de aangepaste overeenkomst ter goedkeuring voor te leggen aan de Belastingdienst.
  • Leg vast volgens welke modelovereenkomst jouw opdrachtgever en jij aan het werk gaan. Stuur bijvoorbeeld de modelovereenkomst als bijlage mee in de mail waarin je afspraken met elkaar maakt of verwijs naar het nummer van de modelovereenkomst.
  • Werk volgens de afspraken die in de gekozen modelovereenkomst staan. Zolang hier netjes aan wordt gehouden, is er geen sprake van loondienst en hoeft jouw opdrachtgever geen loonheffingen in te houden.
  • Het is niet nodig om voor elke opdracht een nieuwe overeenkomst op te stellen. Als opdrachtgevers en zzp’ers op basis van een modelovereenkomst werken, hebben zij de gewenste zekerheid voor een periode van vijf jaar.

Hoewel de VAR-verklaring op 1 mei verdwijnt, krijgen opdrachtgevers en zzp’ers nog precies een jaar lang de tijd om hun werkwijze aan te passen. De Belastingdienst stelt wel één voorwaarde: men moet actief aan de slag gaan om de arbeidsrelatie zodanig vorm te geven dat er niet in loondienst wordt gewerkt.

Voor iedereen die meer wil weten over de wet DBA kan zich aanmelden voor een webinar van de Belastingdienst op dinsdagavond 12 april. Bron: Nieuws.nl