"We staan aan de vooravond van een grote verandering. Het is tijd om het heft in eigen handen te nemen. Het is tijd voor Slimme energie!" Met die boodschap opent de minidocumentaire waarmee Zonneplan vandaag haar nieuwe energieconcept aankondigt. Wat die grote verandering dan precies inhoudt?
Volgens directeur Paul van der Klooster wordt het voor heel Nederland mogelijk te gaan "profiteren van écht groene stroom". In de praktijk betekent het dat je je energielevering vanaf vandaag kunt overzetten naar Slimme energie van Zonneplan.
Volgens Van der Klooster is het tijd om de stroom van de vele Nederlandse wind- en zonneparken slimmer te gaan benutten. "Die stroom is op het net beschikbaar op de momenten dat het waait en de zon schijnt. Vaak is stroom tijdens die uren veel goedkoper dan wanneer er veel gas en kolen nodig zijn. Wij geven de consument die uurprijzen één-op-één door."
Dit wordt mogelijk gemaakt door de Zonneplan app in combinatie met de Zonneplan Connect in de slimme meter. Van der Klooster: "De app laat je voor de komende 24 uur de uurprijzen voor stroom zien. Maar je ziet ook meteen welk percentage van de stroom elk uur afkomstig is van zon en wind. Zo kun je heel bewust spelen met energie."
Concreet wil dat zeggen dat het met Slimme energie
loont om overdag de wasmachine of vaatwasser aan te zetten. Dan is er in de regel het meeste wind- en zonnestroom op het net en ligt de prijs het laagst. Nog meer impact maakt het 's middags opladen van je elektrische auto in plaats van 's avonds of 's ochtends. En gratis is het uiteraard als je op dat moment zelf stroom opwekt met zonnepanelen. "De Zonneplan app voorspelt de opbrengsten voor ieder uur van de dag en helpt je daarmee efficiënter gebruik te maken van eigen zonnestroom. Ook met het oog op de afbouw van de salderingsregeling wordt dit steeds belangrijker", aldus Van der Klooster.
Zonneplan afficheert zichzelf bewust liever niet als energieleverancier. "Energie leveren kan iedereen", stelt directeur Van der Klooster. "Slimme energie is een veel breder concept. Het omvat het principe dat je zelf invloed krijgt op de prijs en mate van duurzaamheid van je stroom. Via onze technologie koop je nu al zelf stroom in. Maar de Zonneplan Connect stuurt straks ook automatisch je Zonneplan laadpaal en thuisaccu aan. En al die Connects staan met elkaar in verbinding. Zo ontstaat er een groot connected stroomnetwerk, waarin er voortdurend energie voor je wordt opgewekt, ingekocht, verkocht en opgeslagen op de slimste momenten."
Bij Zonneplan spreekt men van de volgende stap in de energietransitie. Van der Klooster: "Toen we in 2012 begonnen met zonnepanelen, was ons doel Nederland te laten profiteren van eigen zonnestroom. We groeiden al gauw uit tot nummer één van Nederland. Zo is Zonneplan ook marktleider in zonnepanelen in Breda . Maar nu is het tijd ook voordeel te halen uit de vele wind- en zonneparken die in de tussentijd aangelegd zijn."
Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door: Zonneplan