Een vervolg voor Breda Begroot

Foto: Breda Nieuws

Het college van B&W stemt in met een stedelijk vervolg voor Breda Begroot. Uit de verkennende fase zijn meerdere verbeterpunten naar voren gekomen.

Hoe een stedelijk vervolg er precies uit komt te zien, is nog niet bekend. Daarover wil het college eerst in gesprek met de commissie Bestuur op 15 september 2016.

Meer dan meepraten alleen

Wethouder Patrick van Lunteren, innovatief bestuur: “Breda zit vol energie. Breda begroot gaat verder dan meepraten. Het gaat om echt invloed hebben en verantwoordelijkheid nemen over een deel van de gemeentelijke begroting. Dat is een avontuur, want we weten nog niet hoe het eindpunt eruit ziet. Daarom willen we blijven experimenteren, nieuwe netwerken creëren, nieuwsgierig zijn en vooral doen. Dat vraagt lef en vertrouwen in onze inwoners.”

Het college wil nu eerst verkennen hoe de commissie Bestuur een vervolgproces voor zich ziet. Met welke financiële randvoorwaarden moet de gemeente rekening houden; wanneer is de uitkomst voor een voorstel legitiem; hoe zorg je vertegenwoordiging van alle belangen; hoe worden bewoners zo breed mogelijk betrokken en hoe verhoudt Breda begroot zich tot andere financiële producten van de gemeente zoals de begroting, de jaarrekening of de voorjaarsnota.

Burgerbegroting pilots

Sinds februari 2015 verkent de gemeente, met bewoners en de raad hoe een Bredaas model van een burgerbegroting eruit kan zien. Hiervoor dachten mensen online mee, tijdens werkbezoeken in Antwerpen en Deventer en tijdens festivals. De meest gedeelde tip was: klein beginnen. Daarom startten in het najaar van 2015 twee pilots: in Princenhage en Prinsenbeek. Bewoners experimenteerden een half jaar met een Bredase burgerbegroting in hun wijk of dorp.

Leerpunten uit de verkennende fase zijn onder andere vooraf duidelijk maken over hoeveel geld inwoners kunnen onderhandelen; meer inzicht bieden in de gemeentelijke begroting; fun, spelen en interactie als basis om bewoners te enthousiasmeren en inwoners via netwerken en sleutelfiguren in de stad en dorpen betrekken. Deze leerpunten worden betrokken bij een stedelijk vervolg van Breda Begroot.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen