NAC Breda sluit seizoen af met gelijkspel

Gisteren stond de laatste wedstrijdronde op de planning in de Eredivisie. Alle clubs kwamen om 14.30 uur nog een keer in actie. Twente was de gastheer voor de wedstrijd tegen NAC Breda.

Supporters

De supporters van Twente waren dit weekend erg actief. Zij hingen zaterdagavond in heel Nederland spandoeken op bij clubs uit de  Eredivisie met de boodschap ‘tot snel’. De NAC supporters, creatief zoals we zijn, reageerden direct. Ze sprongen de auto in met spandoeken en een lading zout en reisden diezelfde avond nog af naar Enschede.
Zondagochtend was het erg druk bij het Rat Verlegh stadion. 1.000 NAC supporters zouden hun club aan gaan moedigen in Enschede, een uitverkocht uitvak. Alhoewel we voor 99% zeker waren van lijfsbehoud, bestond er nog een theoretische kans dat Roda JC drie punten goed kon maken met 10 doelpunten verschil. Dit zou wel een knotsgekke ontknoping betekenen, maar goed, de bal blijft rond.

Laatste wedstrijd

Na een kwartier spelen stond Ado Den Haag al met 1-0 voor tegen Roda JC en was NAC op voorsprong gekomen door een mooie treffer van Menno Koch. Dit kon niet meer mis gaan! Sterker nog, als VVV en Willem II nog punten zouden verspelen, dan kon NAC nog wat plaatsen stijgen.
Twente werd de eerste helft wat gevaarlijker en Betrams moest flink aan de bak, om alle ballen uit de goal te halen. Uiteindelijk werd de aanvalsdrang van Twente beloond en zo stond het voor rust 1-1, door een afstandsschot van George.

Na rust was er meer spanning op de tribune, dan op het veld. Dit was voorlopig de laatste wedstrijd van Twente op het hoogste niveau. De Twente supporters staken net na de rust flinke rookbommen af, zodat de wedstrijd tijdelijk stilgelegd moest worden. Dit gebeurde daarna nog een tweede keer. Bij een derde keer zou de wedstrijd definitief gestaakt worden. Een afscheid onwaardig. De NAC supporters lieten zich weer ludiek gelden met een spandoeken sessie ‘jullie tegen iedereen’, waarin ‘iedereen’ elke 15 minuten werd vervangen door een club uit de Jupiler league, waar Twente volgende jaar in zal gaan spelen.
Op een bal op de paal na van Marí en met nog wat speelminuten voor derde keeper Niemczycki, gebeurde er de tweede helft niet bijzonder veel op het veld.  Er werd geen extra tijd bijgetrokken door scheidsrechter van de Graaf en zo eindigde het seizoen voor NAC met een gelijkspel.

Groots onthaal

In Breda werd de spelersbus van NAC onthaald door 1.500 supporters, met fakkels en rookbommen. Volgend jaar weer Eredivisie werd door spelers en supporters gevierd. NAC is uiteindelijk nog een plaats opgeschoven op de ranglijst, doordat VVV verloor, en sluit zo als veertiende het seizoen af.

Dossier: NAC Breda