Nooit meer pindakaas?

Week 2 is begonnen van de afvalrace. Vol goede moed en zonder al te veel spierpijn begon ik aan de week. Maandag 10 oktober stond een voedingsgesprek gepland. Wat betekent het woord voeding?

Tja, als je op google zoekt op ‘betekenis voeding’ zal de eerste pagina al 19 definities geven. Reden voor mij om maandagavond goed op te letten wat voeding nou precies is.

Tuut, tuut, tuut….., pindakaas

Na het invullen van mijn eerste voedingsschema heb ik afgelopen week een gesprek gehad met mijn personal trainer. Er zitten een aantal dingen ‘vastgeroest’ in mijn voedingspatroon. Iedere dag at ik ’s ochtends 2 volkoren boterhammen met pindakaas, tussendoor in de ochtend fruit, lunch 2 volkoren boterhammen met smeerworst, tussendoor in de middag fruit, avondeten variërend en tussendoor in de avond yoghurt met muesli. Zoals je kunt lezen zijn dat vooral de boterhammen met pindakaas. Het is zooooooo lekker, maar het mag niet elke dag. Net als de smeerworst wordt de pindakaas naar 1x in de week verbannen.

Meer eten?

Broodbeleg dat beter voor me is zijn bijvoorbeeld rosbief, rookvlees, kipfilet, kalkoenfilet, rauwe ham en achterham. YES gelukkig lust ik dat ook! In het gesprek werd snel duidelijk dat ik mijn eetpatroon op verschillende plaatsen ‘moest’ wijzigen. Mensen die mij goed kennen weten dat ik een hekel heb aan dingen die ik MOET doen. Ik had verwacht dat ik minder moest gaan eten, maar ik moest hier en daar voeding toevoegen. ‘Meer eten? Ja HALLO….., ik wil afvallen, niet nog meer er aan vreten!’

Bij mijn ontbijt mag de pindakaas vervangen worden voor een van bovenstaande vleeswaren. Ook in de middag trouwens. Verder zou ik eventueel de boter kunnen vervangen door avocado……, Ik meen mij te herinneren dat er iets rijmt op avocado…., ow ja, een absolute no go. Als ik iets niet te eten vind is het avocado. Verder kan ik naast de 2 volkoren boterhammen ook een schaaltje yoghurt met muesli eten. De tussendoortjes kon ik eventueel meer afwisselen met andere soorten fruit.

Nooit meer pindakaas?

Afvalrace voeding pindakaasNaar mate het gesprek vorderde begon het langzaam tot me door te dringen dat ik afscheid moest gaan nemen van de voor mij zo geliefde pindakaas. Ik voelde stiekem al wat tranen opborrelen tot ik Gwen hoorde zeggen dat ik niet hoefde af te zien van de pindakaas, omdat het eigenlijk best wel gezond is. Echter niet in de mate waarin ik pindakaas nuttigde.

Gelukkig is het niet zo dat ik helemaal geen pindakaas en smeerworst meer mag eten. Een compromis met mezelf en met Gwen is 1 keer per week 1 boterham met pindakaas en 1 boterham met smeerworst. Wat een cadeautje! Het avondeten zal ik meer moeten variëren.

Gwen heeft me een aantal formulieren meegegeven waarmee het voor mij makkelijker moet zijn om een gezonde, verantwoorde maaltijd te bereiden. Keuzes zijn te maken uit koolhydraten, eiwitten, vlees, vis, insecten & weekdieren, zuivel, soja & bio-producten, groenten & peulvruchten, olie, azijn & zoet, kruiden & specerijen en noten & zaden. Ruime keuze dus. Voor nu is het nog te vroeg om daar iets zinnigs over te zeggen.

Ontbijt – Lunch – Diner

Het staat vast dat ik het meest ga stoeien met het avondeten. Door verpakkingen te gaan lezen in de winkel wil ik mijzelf er bewust van worden wat ik ga eten. In welke categorie ik het kan plaatsen en wat dat betekent voor het aantal calorieën ( ai, daar is het C woord) dat ik naar binnen mag werken op een dag.  Hieronder kun je zien wat een dag eten in het leven van Mark betekent.

Uiteraard is iedere dag anders, maar zo zien mijn schema’s eruit:

Dag: Wat heb ik gegeten Tijdstip
Ontbijt 2 volkoren boterhammen met achterham + yoghurt met muesli 07.15 uur
Tussendoor ochtend appel + banaan 10.30 uur
Lunch 2 volkoren boterhammen kipfilet + achterham 12.45 uur
Tussendoor middag peer 15.30 uur
Avondeten aardappels + spinazie + slavink gebakken in olijfolie 17.30 uur
Tussendoor avond yoghurt 21.15 uur

 

Killer minutes

Maandag 10 oktober zal voor mij de geschiedenisboeken ingaan als de dag dat ‘het lieve meisje’ veranderde in een beul. Speciaal voor mij en heus niet om van dat lieve meisjes imago af te komen, althans dat was haar kant van het verhaal. Niet heel geloofwaardig dus…..!

Na opgewarmd te zijn konden we beginnen met de oefeningen. Ik ben vergeten hoeveel tijd ik kreeg voor de onderdelen. Wel weet ik dat het 6 ongelooflijk zware onderdelen waren. De eerste 2 rondes ging het niet zo denderend, maar de laatste ronde hield ik het beter vol. Mijn spieren deden wel pijn, maar ik kon blijven gaan. Na de killer minutes kwam de cooling down. Op een prachtig nummer heb ik op automatische piloot de cooling down gedaan. Wat een fantastisch moment was dat.

Woensdag stond de 2e training van de week op het programma. Met een trekkende bilspier begon ik aan de warming up. Op woensdag traint er nog iemand mee, dus zijn we met zijn drieën. Ook dit traint lekker. Een beetje afwisseling en coaching van elkaar. Als challenge deze avond had Gwen bedacht dat we de berg op mochten rennen en boven aangekomen 5 jumping jacks mochten doen. Na ja, mochten….., moesten!

Daarna terug de berg af en beneden 10 x stoten. Als een ware action hero rende ik de berg op en deed ik mijn 5 jumping jacks en hop weer naar beneden. Bam bam 10 hoeken met links en evenzoveel hoeken met rechts en weer naar boven. De tijd die je kreeg was 5 minuten. Het is mij deze avond 9 x gelukt. Niet verkeerd toch voor een zwaarlijvige, overenthousiaste man die dacht dat bewegen niet meer voor hem was weggelegd. Tussen neus en lippen door is er ook nog een app-afspraak gemaakt. Iedere dag 25 crunches en deze aangeven in de app met een ‘spierbalarmpje.’

3 keer per week

Op naar volgende week waarin ik 3 keer wil gaan trainen en thuis mijn workout wil gaan doen. Verder zal ik jullie wederom meenemen in mijn ervaringen tijdens de training en hoop ik jullie snel een vlog voor te kunnen schotelen.

Mark wordt begeleid door EDJ Sports en dit wordt mede mogelijk gemaakt door een aantal sportieve partners. Wil je iets betekenen voor De Afvalrace, neem dan contact op. De Afvalrace West-Brabant is ook te volgen op Facebook.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen