Kan dat wel… gezond & lekker eten en toch afvallen?

Foto: Martine Arends

Ze zeggen dat 80% van je resultaat bepaald wordt door voeding en ‘maar’ 20% door het sporten. Mijn grootste uitdaging bevat dus juist die 80%! Wat eet je als je 25 kilo wilt afvallen en minimaal 3 keer per week sport? Dit vroeg ik mezelf af toen ik aan de Afvalrace begon.

Afvallen betekende voor mij altijd weinig eten of heftig diëten. Maar dat is niet meer de bedoeling. In deze blog vertel ik je meer over mijn zoektocht naar het juist voedingspatroon. In mijn vorige blog vertelde ik al dat ik zowat elk dieet al een keer gedaan heb. Ik ben altijd erg creatief geweest in het zoeken naar een oplossing voor mijn overgewicht. Als ik iets hoorde over een succesvol dieet, dan verdiepte ik me erin en ging ik het proberen. Zo heb ik de vreemdste diëten gedaan en achteraf kan ik niet zeggen dat dit de gezondste keuzes zijn geweest. Bij mij was het altijd alles of niets. Op dieet of niet. Afvallen of aankomen. Alles of niets dus. Ik mis de tussenvariant: gezond en lekker eten en op gewicht blijven of met wat aanpassingen zelfs afvallen. Of anders gezegd; een normaal eetpatroon.

Kan dat wel, gezond en lekker eten en toch afvallen?

Laat ik voorop stellen dat mijn algemene eetpatroon altijd vrij traditioneel en gezond is geweest. Ik eet volkoren brood en mijn avondeten bestond vaak uit aardappelen, groente en vlees. Het is dus niet zo dat ik vaak eten afhaalde, uit pakjes at of veel buiten de deur at. Waar ik meer moeite mee heb zijn de tussendoortjes. Met name s’ avonds na het avondeten. Kids op bed en mama is moe. Op de bank met een kopje koffie en een stukje chocolade of een lekkere koek. En ik beken, ik vind het moeilijk om het dan bij 1 stukje chocola of bij 1 koek te houden. Mijn gedachten schreeuwen NOG 1, NOG 1, NOG 1! En ja, daar heb ik te vaak aan toe gegeven. Ook omdat ik dan in mijn hoofd het heel erg goed kan praten. Want; ik verdien dat, of heb het nodig of ik mag mezelf toch wel wat gunnen, bla bla bla bla.

Mijn doel is om een gezonde relatie te hebben met eten. Normaal te eten, dus niet te diëten en toch afvallen tot een gezond gewicht. Hoe dan?! Dat is mijn grootste vraag en grootste uitdaging tot nu toe.

Mijn voedingsplan tijdens de Afvalrace

Toen ik mijn voedingsplan te horen kreeg dacht ik; ok, dit is te doen! 1600 kcal per dag bestaande uit 50% koolhydraten, 25% eiwitten en 25% vetten. De eerste conclusie die ik trok was dat 1600 kcal heel veel is, als je gezonde keuzes maakt mag je écht heel veel eten. Als je ongezonde keuzes maakt zit je in no time aan die 1600 kcal. Qua ontbijt eet ik meestal iets van kwark of yoghurt met fruit en noten. Ik heb recent de Skyr fruit & bite ontdekt; echt een aanrader! Als lunch eet ik meestal brood of crackers met (smeer)kaas en met het avondeten probeer ik een gezonde maaltijd neer te zetten die iedereen thuis lust, deze is dus net als voorheen vrij traditioneel (weinig) aardappelen, (veel) groente en vlees. Als tussendoortjes eet ik vaak fruit, crackers en rijstwafels. Ik probeer na het avondeten niets meer te eten, maar dit blijven voor mij de moeilijke uurtjes. Vooral de eerste weken had ik moeite met de verdeling en zat ik vaak over de max van vetten heen. Dit kwam omdat ik vaak recepten gebruik die koolhydraatarm zijn, maar dus ook veel vetten bevatten. Daar ben ik dus vanaf gestapt en nu red ik die verdeling ook aardig. Op een normale dag kan ik me goed houden aan het max aantal kcal.

Het voelt fijn om ‘normaal’ te kunnen eten en toch af te vallen. Maar dat laatste is toch een beetje waar het aan schort, want het afvallen gaat niet zo snel als ik gehoopt of gedacht had. Daardoor vind ik het lastiger om me aan m’n voedingsplan te houden. Ik merk dat het uitblijven van het resultaat op de weegschaal veel effect heeft op m’n mentale kracht om niet toe te geven aan de verleidingen. En die zijn er veel! Deze week heb ik op 1 dag wel 3 taartjes aangeboden gekregen! Uiteraard heb ik ze alle 3 afgeslagen 🙂

Ik weet dat de weegschaal op de lange termijn echt wel mee gaat werken en dat ik niet op de korte termijn moet focussen. Dít is wat ik mag leren tijdens deze 180 dagen durende reis. En ik weet dat het het allemaal waard zal zijn uiteindelijk, hoe lastig de weg er naartoe ook voelt.

Afvalrace Breda blog

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen