Bredase nieuwjaarsblues

Foto: Henk Voermans

Op de eerste donderdagmiddag van januari wandel ik door het Valkenberg. Het is rustig in Winterpark Breda. Ik schrik ervan. Het is toch Kerstvakantie? Watskeburt?

Er staat nog maar de helft van wat er stond in de week voor Kerst. Misschien nog wel minder. Er is nauwelijks publiek op de been op deze prachtige zonnige wintervakantiedag.

De aantrekkingskracht van de week van het Glazen Huis is vertrokken. Wat een tof evenement is dat trouwens. OK, geen honderdduizend bezoekers per dag zoals voorspeld maar wel de dagelijkse aanloop van een gezellige bezoekersstroom van het station via het sfeervol verlichtte Valkenberg naar de Grote Markt. Het zorgt tijdens die donkere dagen voor Kerst voor die typisch gemoedelijke sfeer in de Bredase binnenstad. Genieten!

Het groots aangekondigde evenement Winterland pikt z’n graantje mee. De standhouders in het Valkenberg zijn tevreden. Het merendeel zijn eet- en drinktenten die de bezoekers voorzien van een hapje en een drankje. Nauwelijks echte kerststands zoals je die wel vindt in de Duitse steden en in Maastricht. Wel een puntje voor volgend jaar laten de organisatoren optekenen in de plaatselijke pers. Voor de rest heerst er louter positivisme.

Het is dan al bekend dat de bezetting in het park na de Kerst wat minder zal zijn. Maar dit? Wat er overblijft na Oud en Nieuw is schrijnend. Hier trek je geen bezoekers mee van buiten Breda. Een verdwaalde kermisattractie en wat eet- en drinkstands zijn overgebleven. Een treurig schouwspel. De exploitanten kijken verveeld voor zich uit. De worst bij de worstenverkoper verpietert op de barbecue. Winterland Breda loopt in zijn laatste week duidelijk op z’n laatste benen.

Teleurgesteld loop ik door de Willemstraat naar huis. Ook de oliebollenkraam heeft weinig klandizie. Waar is iedereen? Later vanmiddag komt er toch nog reuring in het Valkenberg. Het aangekondigde sneeuwballengevecht brengt nog wat volk op de been in een echt winters sfeertje met sneeuw. Worden de worst en de oliebollen toch nog aan de man gebracht……

Edwin van den Heijkant beschouwt onder het pseudoniem ‘de kenner’ het wel en wee in Breda.

Reacties